Бургас – трябват ли ни плавници и шнорхел, за да се разходим по улиците му!?

Оказва се , че шахтите и неуредиците с отводняването, са на път да изместят дупките  като главен проблем за Бургас. Това личи от над 200-тата сигнала в мобилното приложение Civi , посветени именно на тях. Необезопасени или запушени шахти, липсващите им капаци, наводненията и опасностите за хора и автомобили, които причинява увредената публична инфраструктура, са сред основните тревоги на бургазлии. Някои от кадрите, предоставени на Civi  напомнят сюжети от филма „Воден свят“ и изглежда, че понякога придвижването по градските улици изисква поне начални умения в плувните спортове. Често за неработещите  шахти и лошото отводняване сме виновни самите ние, защото само една изхвърлена извън съдовете за смет, найлонова торбичка е в състояние да спре отока на водата. За доста от случаите обаче, имат отношение гениални инженерни решения или амортизирана и неремонтирана публична инфраструктура, за която общината събира данъци.

Липсващите шахти в Бургас създават проблеми

Дали понякога не се искат умения в плувните спортове, за да се движим из града ?

Гласът на народа !

Шахтите на ул. „Въстаническа“ в кв. „Меден рудник“ са проектирани явно от пишман – инженери, защото противно на логиката, са поставени на най-високото място, така, че водата достига до тях, чак като прелее от улицата, сочи един от серията сигнали по темата в мобилното приложение Civi. Този жилищен район на Бургас явно се превръща в „Малката Венеция“, защото системно части от него остават под вода. Причина за това са даже превантивните действия на общината, която е поставила „легнали полицаи“, за да ограничават скоростта, които обаче са в ролята на „язовирна стена“ и задържат водата. 

Бургазлии негодуват, че след всеки валеж много участъци от града им остават под вода.

Бургазлии негодуват, че след всеки валеж много участъци от града им остават под вода.

Повредени шахти има и в Морската градина, алеята зад Центъра за психично здраве и участъкът, който води до парка с Пясъчните фигури.  Ремонтът на тези алеи е от 2010г. Явно ВиК са си „оставили ръцете“, или небезизвестната „Trace“. Освен, че са пропаднали участъците около шахтите и осветлението в тази част на парка е оскъдно и е страшно да се замръква там, алармира в друг сигнал до Civi възмутена бургазлийка. Като сюжет от филма „Воден свят“ е за морския град и районът около гарата, отново – заради калпави отводнителни съоръжения. Туристите ще решават дали плуват или да си наемат лодка за придвижване.

Наводнена улица в Бургас

Това не е сюжет от филма „Воден свят“, а улица в Бургас, на ход е Общината.

Жители и гости на града – гледайте си в краката !

Даже и в самият център на Бургас шахтите  и преминаването около тях вещаят опасности. „Жители и гости на града – гледайте си в краката!“, такива предупредителни табели, които да личати  нощем, би трябвало да поставят в града. Липсващи капаци са препятсвие, което може да задържи задълго в болница всеки, който се захласне по някоя красива гледка. Внимавайте на бул. „Сан Стефано“, алармира гражданин в мобилното приложение само преди броени дни и предоставя сигнал с ужасяващи кадри. Кратери зеят и по улиците „Кирил и Методий“ и бул. „Демокрация“.

Шахти в Бургас

Хроника на бургаските шахти

Civi систематизира всички сигнали и ги предостави на община Бургас !

Само от волята на местната администрация и от светкавичната реакция на чиновниците зависи дали съвсем скоро улиците на Бургас ще бъдат сухи и безопасни. Нашите оператори са систематизирали всички кадри и конкретни места с проблемни шахти и са предоставили цялата информация на община Бургас. На ход е местната власт и ако калпавата инфраструктура не бъде поправена скоро, отговорността от евентуални инциденти и неудобства е изцяло за кметството, а в съда често пострадалите печелят подобни дела, за което сме склонни и да съдействаме. За жалост, обаче няма обезщетение, което да покрие увреденото ни здраве или изхабените от подобни проблеми нерви.

 

Коментарите са затворени.