Ще забрани ли и кмета на Велико Търново старите коли?

От вчера стана ясно, че София спира от движение колите без катализатор. Това означава, че няма да бъдат регистрирани такива коли, както и че ще бъдат незабавно спирани от движение. Кога тази мярка ще бъде приета и във Велико Търново?

Стари коли от Велико Търново

Всички стари коли без катализатори ще бъдат спирани от движение в София. Катализаторите се монтират на всички автомобили с двигател с вътрешно горене, за да улавят по-голямата част от вредните вещества в отработените газове.

 

Към община Велико Търново и община Горна Оряховица един от най-често подаваните сигнали от граждани през безплатното мобилно приложение за сигнали Civi е за замърсен въздух. През последните две седмици са подадени няколко сигнала, които са подкрепени от над 200 човека.

Как ще помогне на Велико Търново спирането на коли без катализатори?

В България над 70% от колите са втора употреба, което според изследвания е една от основните причини страната ни да бъде често поставяна в статистики за най-мръсен въздух. Спирането от движение на старите автомобили без катализатор е мярка, която се очаква да промени статистиката, която често ни поставя до страни като Индия и Китай.

Въпреки това тази мярка среща отпор от много граждани и организации, определяна като твърде радикална за стандарта ни. Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в групата на мобилното приложение Civi за Велико Търново, а ние ще споделим настроенията ви с кмета.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари