Ще забрани ли и кметът на Варна паркирането в центъра?

След като стана ясно, че София е един от градовете с най-мръсен въздух в цяла Европа, пакет от мерки бе одобрен от Комисията по околната среда. Една от тях предвижда пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили. Какво ще направи по въпроса кметът на Варна, където също бяха отчетени рекордни нива на замърсяване?

варна мерки мръсен въздух ограничено паркиране

Снимка на една от централните части на град Варна

Варна с мръсен въздух заради трафика

Одобреният пакет мерки при замърсен въздух бе посрещнат с различни настроения от жителите на Столицата. Дали те ще дадат желания ефект, ще стане ясно след като поне веднъж бъдат приложени. До седмица след въвеждане на ограниченията администрацията ще трябва да отчете офекта от тях пред общинските съветници.

Замърсяване на въздуха над нормата е отчетено във Варна на Йордановден и Ивановден. Фини прахови частици малко над допустимите стойности са отчетени от пункта до училище „Ангел Кънчев” в Цветния квартал. Това показва справка в бюлетина за качеството на атмосферния въздух в страната в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда, пише Дарик. Превишения на праговите стойности за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух е отчетено от автоматичната измервателна станция „Изворите“  в Девня. Основната причина за замърсяването във Варна през зимните месеци са автомобилният трафик и отопляването на твърдо гориво, показват всяка година докладите на Регионалната екоинспекция. Качеството на атмосферния въздух в морската столица се измерва само от два стационарни пункта за мониторинг. Те са разположени на ул.”Батак” и в СОУ „Ангел Кънчев” на ул.”Роза”.

Какви мерки ще вземе кметът на Варна – Иван Портних и дали и той ще прибегне към ограничаване на трафика и паркирането?Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в групата на мобилното приложение Civi за Варна, а ние ще споделим настроенията ви с кмета. По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

Подай сигнал в Civi бързо и лесно

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Източник: novavarna.net

Няма коментари