Ще забрани ли кмета на Бургас старите коли?

От края на 2017г. стана ясно, че София спира от движение колите без катализатор. Това означава, че няма да бъдат регистрирани такива коли, както и че ще бъдат незабавно спирани от движение. Кога тази мярка ще бъде приета и във Бургас?

дизелови-автомобили бургас

Всички стари коли без катализатори ще бъдат спирани от движение в София. Катализаторите се монтират на всички автомобили с двигател с вътрешно горене, за да улавят по-голямата част от вредните вещества в отработените газове.

 

Към община Бургас един от най-често подаваните сигнали от граждани през безплатното мобилно приложение за сигнали Civi е за замърсен въздух. През последната седмица са подадени няколко сигнала, които са подкрепени от над 200 човека.

Как ще помогне на Бургас спирането на коли без катализатори?

В България над 70% от колите са втора употреба, което според изследвания е една от основните причини страната ни да бъде често поставяна в статистики за най-мръсен въздух. Спирането от движение на старите автомобили без катализатор е мярка, която се очаква да промени статистиката, която често ни поставя до страни като Индия и Китай.

Въпреки това тази мярка среща отпор от много граждани и организации, определяна като твърде радикална за стандарта ни. Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в групата на мобилното приложение Civi за Бургас, а ние ще споделим настроенията ви с кмета.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

2 коментара

  • Eco

    Не от кой поред собственик е колата е определящо за нормата на замърсяване, а възраста и износването. За това са и газ-анализаторите, да определят със точност състава и количеството на отделните газове. Нека да дам пример: кола на една година и 10 хиляди километра се продава, което я прави втора ръка. Въпросът е, дали тази кола е по-замърсяваща от чисто нова. Примери за това има колкото искаш в интернет страници или при дилърите. Когато искаш да те чуят и разберат какво казваш, и определено когато искаш да те вземат на сериозно, трябва да използваш точните термини и определения!

  • Мама Ви Депутатска Тъпа

    Да се сети бате Ви Боко да вдигне стандарта на живот на хората и новите коли сами ще дойдат при нас.Те си карат новите служебни коли,които плащаме ние като данъкоплатци,но при другите не е така мой човек.