Ще забрани ли Добрич старите коли?

От края на 2017г. стана ясно, че София спира от движение колите без катализатор. Това означава, че няма да бъдат регистрирани такива коли, както и че ще бъдат незабавно спирани от движение. Кога тази мярка ще бъде приета и в  община град Добрич и защо един от най-често подаваните сигнали в безплатното мобилно приложение – Civi е именно за замърсен въздух!

дизелови-автомобили бургас

Всички стари коли без катализатори ще бъдат спирани от движение в София. Катализаторите се монтират на всички автомобили с двигател с вътрешно горене, за да улавят по-голямата част от вредните вещества в отработените газове.

Как ще помогне на Добрич спирането на коли без катализатори?

В България над 70% от колите са втора употреба, което според изследвания е една от основните причини страната ни да бъде често поставяна в статистики за най-мръсен въздух. Спирането от движение на старите автомобили без катализатор е мярка, която се очаква да промени статистиката, която често ни поставя до страни като Индия и Китай.

Въпреки това тази мярка среща отпор от много граждани и организации, определяна като твърде радикална за стандарта ни. Ако имате мнение или предложение по този въпрос, сподeлете го в групата на Civi в Добрич. Ако имате сигнал, който искате да подадете, свързан с градската среда, може да го направите през мобилното приложение – Civi.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за инциденти, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

2 коментара

  • ЙОРДАН ЙОРДАНОВ

    Най големите БЕЗХАБЕРНИЦИ от всички мандати които са управлявали град Добрич то ХОРА и УЛИЦИ БЕЗ ДУПКИ НЯМА те заЕКОЛОГИЯ ЩЕ ГОВОРЯТ

  • Атанас Атанасов

    Защо си мислите,че само колите без катализатори са проблема. 80% от колите с катализатори си ги носят (катализаторите) само да тежат на изпускателната система.Катализаторите имат определен живот и след това са само ценна вторична суровина.Отделно един автомобил на газ БЕЗ катализатор е много по ЕКО,отколкото 15 годишен дизел с катализатор.По тази логика трябва да бъдат спрени всички камиони които снабдяват магазинна мрежа,сметосъбиране ,градския транспорт с малки изключения.Малко ставаме по католици от папата.