Ще има ли лифт между Търново и Арбанаси?

Инвеститори проявяват интерес към проект за изграждане на лифт, който да свързва местността Френкхисар във Велико Търново със с. Арбанаси. Това съобщи кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседание на Общинския съвет в началото на месеца.

прокет за лифт между велико търново и арбанаси

Проект за лифт има още от 2008 г.

Той припомни, че проектът е разработен още през 2008 година от екипа на кмета на Велико Търново към момента д-р Румен Рашев. Панов посочи, че е изготвена цялостна концепция за облагородяване на местността „Френкхисар“, която по-думите му преди година е представлявала пустош. Той допълни, че се предвижда именно там да бъде обособена площадката на лифта. В близост се намира и новоизграденият парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България“. Интегрираният план за градско развитие предвижда да бъде изграден и паркинг в района. В отговор на въпроси, късаещи това как е проведен конкурса за парка с миниатюрите, защо наемната цена е такава и в какъв размер са вложените инвестиции, Даниел Панов отговори, че в момента Община Велико Търново получава 48 000 лева годишно от наем. Той подчерта, че от следващата година наемната цена ще се увеличи с близо 5000 лева, тъй като тя се определя на база на минималната работна заплата, която от догодина ще бъде увеличена с 10%.
„Паркът е плюс за нашия град. Със създаването на всеки един туристически продукт се увеличава и престоя на туристопотока. Трябва да осигуряваме нормална среда за инвестиции. Дали този проект ви харесва, или не, броят на посетителите до момента говори, че има интерес към него.В много други държави има по няколко подобни паркове. Тези паркове са в конкурентна среда и всеки следващ е по-добър. Този проект облагороди мястото. Мога да ви покажа на снимки какво бе то преди и какво е сега“, посочи Даниел Панов.

70 – 80 макета в парк „мини България“

Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ бе открит на 30 септември. Инвеститори са Наталия и Александър Меншиков от Украйна. Паркът е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново, точно под Балдуиновата кула. Теренът за парка е общински. Той е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 години. В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности. Паркът „мини България“ ще бъде поетапно разширяван, като инвеститорите предвиждат общият брой на макетите в колекцията да достигне 70-80.

Източник: actualno.com

Снимка: kmeta.bg

Коментарите са затворени.