В борбата с неправилното паркиране – 2.5 милиона за нови паяци в София

Неправилното паркиране и липсата на парко места са все по-наболял проблем за столичани. В борбата си с първото, Столична община закупува още 10 нови „паяка“. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирали коли ще струват 2,5 млн. лева и ще са на лизинг за 5 години. Средства ще бъдат отделени и за автомобилите на екипите, които слагат скоби.

нови паяци купува столична община в борбата с неправилното паркиране

Общо 15 ще са работещите „паяци“ в София

Неправилното паркиране е сред най-често подаваните граждански сигнали

Един от най-често подаваните сигнали в приложението Civi е за неправилно паркирали коли. Често те запушват гаражи, входове, изходи или цели тротоари. Стоянки на таксита също са превзети от паркирали частни автомобили. Отговорът за нерегулираната дейност често е, че общината не разполага с достатъчно „паяци“ и коли към Центъра за градска мобилност, за да санкционира нарушителите.

В отговор на проблема овен новите паяци, този месец ще бъдат подновени и автомобилите на екипите за принудително задържане на неправилно паркираните ППС. Това ще струва още 27 хил. лв. месечно. Румяна Милова – член на Управителния съвет на Центъра за градска мобилност съобщи, че новите автомобили ще са на оперативен лизинг за 5 години. Всяка кола ще струва приблизително 550 лв. месечно на центъра. Милова уточни, че около 40 от автомобилите ще бъдат за вдигане на колите с „паяк“, а останалите ще са за другите дейности. Тя каза, че два автомобила ще могат да репатрират и по-големи автомобили като джипове.

В София ще работят общо 15 паяка

От старите автомобили една част ще се бракува, а другите ще се използват за контролиране на екипите, които поставят скобите и репатрират неправилно паркиралите автомобили. Милова казва още, че автомобилите тип „паяк“ в момента са 14, но често се повреждат и почти винаги работят само 10. От Центъра за градска мобилност предполагат, че ще продължат да работят 5 от старите автомобили и с идващите нови 10 коли ще може да се засили контролът към неправилно паркираните коли с 15 – те работещи активно паяка. По последни данни в столицата се вдигат между 100 и 120 автомобила на ден. Очаква се бройката да достигне до 200.

Няма коментари