Варна въвежда синя зона в борба с неправилното паркиране

Варна е поредният български град, чийто основен проблем са паркирането и изоставените автомобили. В приложението за граждански сигнали Civi ежедневно са получавани сигнали за коли, паркирани върху тротоари, градинки, пешеходни зони и пътеки. В отговор на множеството сигнали и масовото недоволство, община Варна ще въведе синя зона от месец май.

синя зона се въвежда във варна от май месец

Тази снимка, олицетворение на неправилното паркиране на ул.„Милосърдие“, Варна ни изпрати Дамян

105 нови служители покрай въвеждането на синя зона

От 118 на 223-ма ще бъде увеличен броят на служителите в общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“. Промяната се налага заради предстоящото въвеждане на зоната за платено паркиране в града. Новите 105 служители ще бъдат назначавани поетапно според нуждите при въвеждането на платена зона за паркиране. От тях 59 ще бъдат наети на длъжността инспектор „Синя зона“, а 12 – като шофьори на специализирани моторни превозни средства, включително тип „паяк“. Около 10% от служителите ще имат управленски функции.

Синята зона трябва да стартира през май. Тя ще работи от 9 до 19 ч. в делнични дни. В събота и неделя паркирането ще е безплатно. Таксата ще бъде 1 лев на час, като максималният престой ще бъде 3 часа. ОП „Общински паркинги и синя зона“ отговаря за експлоатацията и поддръжката на 13 платени паркинга и на зоните за кратковременно паркиране. Репатрирането на неправилно паркирани и излезли от употреба моторни превозни средства също влиза в задълженията на предприятието.

Сигнали за неправилно паркиране са масово явление в Civi

В безплатното мобилно приложение Civi едни от най-често подаваните сигнали са именно за неправилно паркиране. Автомобили се пакрират масово върху тротоари, което затруднява преминаването на пешеходците и разрушава тротоарите. Градинки, зелени площи, пешеходни пътеки също са запушени със спрели по тях коли.
Екипът на мобилното приложение входира сигналите към съответната отговорна институция, която в случая е КАТ. В България налагането на административна санкция на неправомерно паркиралите, ако не бъде установена на място по време на нарушението, изисква лично свидетелстване. От ОД на МВР уведомяват, че за да бъде наложено наказание на нарушителя, е необходимо подалият сигнал да се яви като свидетел в сградата на сектор „Пътна полиция“.  Негово лично право остава да прецени дали да отиде или не.
За момента проблемът е все така трудно регулируем и нерешен. Немалко големи градове започват да прибягват до платените зони за паркиране като овладяване на ситуацията.

отговор община варна за глоби и санкции при неправилно паркиране

1 коментар

  • Петров

    Всичко е много добре, но защо община Варна издава разрешителни за строеж след като не се взимат под внимание последващи проблеми с паркирането. В една къща / малък парцел / където са живеели 4-5 човека с един или два автомобила и на нейно място се строи блок където живеят 7-8 пъти в повече. За никой не е тайна как се издават разрешителни за строеж. Питам това ли е начина да се пълни общинската хазна след като няма контрол за застрояването на града?