43 платени паркоместа се изграждат в центъра на Търново

Изгражда се една от най-големите зони за платено паркиране в широкия център на Велико Търново. 43 платени паркоместа за спиране срещу левче на час се обособяват около читалище „Искра“ и по цялото протежение на ул. „Мармарлийска“.

нови платени паркоместа за левче на час около читалище искра в търново

Автомати за самотаксуване на новите платени паркоместа

В безплатното мобилно приложение за сигнали от граждани Civi ежедневно пристигат сигнали за неправилно паркиране в Старата столица. Жителите постоянно се сблъскват със запушени от коли тротоари и тревни площи, превърнати в незаконни паркинги. В момента общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ стопанисва 593 места за кратковременно паркиране на територията на целия град. Съвсем скоро за част от тях ще бъдат монтирани първите автомати за паркиране, чрез които ще се самотаксуваме за спиране, вместо да търкаме талончета или да изпращаме есемеси, сочи бизнеспрограмата на фирмата. Според счетоводни данни годишните приходи от паяка възлизат на 142 хил. лв. 128 хил. пък са постъпленията от санкциите при поставянето на скоби на спрели извън регламента.  Дали жителите на Търново ще сметнат тези нововъдения за ефективни и нужни? Коментари в социалните мрежи и под сигнали за неправилно паркиране в приложението Civi засега представят вълна от недоволство сред гражданите.

От община Велико Търново са раздали 48 обществени места за паркиране на хотели и аптеки. С най-много места – 16, е хотел „Янтра“, „Панорама“ и „Рачев“ са получили по 5 свои места от общите паркинги на Велико Търново. „Уникредит Булбанк“ в самия център също е с 5 места, „Банка ДСК“ е с 3, аптека „Салвия“ с 2 и др. Молбите на множество други обекти със същия или подобен статут обаче са отхвърлени с формалните отговори, че обществените места не достигат или районът не позволява обособяване на допълнителни паркоместа. За да се получат части от обществени паркинги, се внася искане, прави се проект и накрая резолюция прави местната комисия по организация на движението, която оглавява зам.-кметът проф. Георги Камарашев. По непотвърдена информация за паркоместа в кметството към момента отлежават над 100 молби от фирми и граждани, но по тях становищата са отрицателни.

Civi ти помага да решиш своя проблем!

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Източник: Борба

Няма коментари