60 нови автобуса на природен газ пристигат през октомври в София

В официалната си Фейсбук страница кметицата на София – Йорданка Фандъкова официално оповести пристигането на 60 нови автобуса през месец октомврии тази година. Превозните средства ще се движат на природен газ, а закупуването им е част от борбата срещу силно замърсения въздух в столицата.

бусове на природен газ пристигат в софия през октомври

Нови автобуси в борбата с мръсния въздух

Освен тях се очакват и първите електробуси в София

През октомври тази година в София се очаква да пристигнат нови 60 автобуса на природен газ. Автобусите са нископодови, климатизирани, с видеонаблюдение и гласово оповестяване на спирките. Освен тази процедура „Столичен автотранспорт“ ЕАД провежда и процедура за закупуването на още 60 съчленени автобуса на природен газ, за която срока за подаване на оферти е удължен до началото на май. Освен автобусите на природен газ,  до края на октомври трябва да пристигнат и първите 20 електробуса, за които Столична община вече е подписала договор за доставка.Технологията им е с 324 kW батерия с бавен заряд, с която се изминават минимум 300 км с едно зареждане.

С доставката на тези 60 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса над 70% от автопарка на общинския градски транспорт ще бъде обновен – обяви кметицата.

 760 хил. лв струва един електробус

Всеки от електробусите ще струва по 760 хил. лв. В поръчката е включена и доставката на пет зарядни станции с мощност 120 кВтч на единична цена 138 хил. лв. и десет зарядни станции с мощност 60 кВтч, които ще струват по 70 хил. лв. През 2016 г. Столична община закупи 110 автобуса с дизелов двигател, които не са щадящи за околната среда и допринасят за влошаването на качеството на въздуха. Миналата година софийският автобусен парк се допълни от още 30 автобуса на дизел, но кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да се приключи със закупуването на дизелови автобуси и да се ориентира към такива на газ.

Ако забележите нередност, свързана със столичния транспорт, както и с всички проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари