Приюти vs. кастрация – кои са добрите политики за бездомни животни у нас

В много страни по света има бездомни животни. За някои от тях безпризорните четириноги не са проблем, за други – като България например, те се превръщат в сложен казус.

Приложението Civi, което свързва граждани и общини, неведнъж е получавало сигнали за бездомни кучета и котки, част от които са се превърнали в опасност за гражданите.

Политиката у нас относно бездомните животни е описана в Закона за защита на животните. В него е записано, че безстопанствените животни трябва да  се настаняват от органите и организациите за защита на животните в приюти, които биват изграждани от органи на местната власт. Те могат да бъдат стопанисвани и от неправителствени организации. Там животните остават, докато не бъдат осиновени или до живот. 

Ефективни ли са приютите?

През последните години станахме свидетели на ужасяващи репортажи от страна на водещи медии за състоянието на редица общински приюти у нас. Не са един и два случаите на общински заведения за настаняване на животни, където са регистрирани множество нарушения на закона – нехуманно отношение, трупове на животни, оставени заедно с живи четириноги в една клетка, открити пространства, където кучета измръзват през зимата и много други.

Разбира се, има и добри примери, но проблемът с лошостопанисваните приюти остава.

Въпреки приютите, по улиците на градовете все още обикалят множество животни. Това ни кара да си зададем въпроса ефективни ли са като мярка за овладяване на броя на безпризорните четириноги.

От една страна, именно приютите са местата, които извършват връзката между заловените бездомни и бъдещите им осиновители. От друга, те не се справят със задачата да овладеят увеличаващите се популации на безпризорни животни.

Една от водещите организации с нестопанска цел за защита на животните у нас – „Четири лапи“, заема позицията, че събирането на животни в приюти не може да гарантира здравето и добрия живот на четириногите, а същевременно не спомага за предотвратяване на нежеланото поколение. Според организацията, приютите биха били добро решение, ако броят на изоставените на улицата животни се доближава да броя на тези, които биха били осиновявани.

Бездомните кучета намаляват

Тази пролет Столична община, една от общините с най-сериозен проблем с бездомните животни, е възложила на същата организация да проведе преброяване на бездомните кучета. Последното такова е извършено през 2015 г., а данните показват – 3844 безстопанствени кучета са обикаляли улиците на града. В доклада от преброяването се пише, че има „явна тенденция на намаляване на броя на уличните кучета в София“. През 2007 г. те са били малко над 11 хиляди.

Добрата новина е, че близо 2000 от тези кучета са кастрирани и най-вероятно броят на безстопанствените при сегашното преброяване ще бъде по-малък. Но какви точно ще са цифрите за 2018 г. предстои да разберем след време, когато ще бъде изготвен актуален доклад.

И докато броят на бездомните кучета в столицата намалява, този на котките расте. Мъркащите в София са достигнали сериозния брой от близо 30 000, сочи преброяване от 2013 г. Котките обаче бързо се размножават и най-вероятно броят им за 5 години се е увеличил. През 2015 г. екипите, извършващи преброяването на бездомните кучета в София, са установили, че популацията на бездомни котки се е увеличила. 630 пък са бездомните кучета по варненските улици, а уличните котки – 2008.

Кастрирай, ваксинирай и върни – ефективният метод в борбата с увеличаването на популациите на бездомни животни

През 2008 г. влезе в сила Закона за защита на животните, където е заложена една от най-добрите практики за овладяване на популацията на бездомни животни, а именно кастрацията. Според „Четири лапи“ това е „единствен ефективен подход за трайното решаване на проблема с бездомните животни“. 

 

 

Важно е да се знае, че в София от години работи безплатен кастрационен център, където всеки отговорен гражданин може да заведе четириног приятел, където по всички съвременни стандарти ще му бъде извършена кастрация, за да се избегне нежеланото поколение, което ще срещне трудния живот на улицата.

Общинската организация „Екоравновесие“ пък прави кампании за безплатна кастрация на дворни кучета, а повече информация за това ще намерите онлайн тук.

Пловдив и добрите практики от Германия

На Пловдив сътрудничи немски кастрационен център, благодарение на който популациите на бездомни животни се овладяват. Бездомните котки са повече от кучетата и в община Пловдив. Общинската дирекция „Екология“ съобщава, че котките в града са 7032, а кучетата – 675.

„Четири лапи“ редовно прави акции в по-малките общини, където в рамките на дни ветеринари извършват безплатни кастрации на животни. Всички загрижени граждани могат да следят за новини от организацията или да зададат въпрос кога ще има акция в града им тук.

Не трябва да забравяме, че причината да има бездомни животни е безотговорното отношение от страна на стопани, които изхвърлят като непотребна вещ своите домашни животни. Затова е важно, освен да бъдем отговорни собственици, да се грижим и за бездомните животни около нас, като ги заведем на безплатна кастрация, за да осигурим ограничаване на популацията им.

Осиновяването – да намериш приятел 

За съжаление, осиновяването все още не е силно разпространена практика у нас, за сметка на закупуването на породисти екземпляри.

Трябва да разберем, че осиновяването на животно е свързано с много приятни чувства и емоции и на практика няма отношение към външния вид на животното. Всяко едно може да бъде добър приятел на човека, стига да получи правилното отношение и възпитание.

Тъй като много граждани все още предпочитат купуването на породисти кучета и котки, от „Четири лапи“ предупреждават, че „много често закупените като уж породисти животни се оказват продукт на непрофесионално развъждане и не носят всички характерни черти на породите, които би трябвало да представляват“.  Това е предпоставка за изоставянето, посочват в свой доклад от организацията.

Затова е много важно да се информираме за развъдниците, от които искаме да закупим животно. Част от тях не спазват всички изисквания за хуманно отношение и са просто „печатници за пари“. Отказът от купуване на животно от такъв развъдник би ограничил съществуването им, а с това и изоставените на улицата четириноги.

Civi помага при проблем с бездомни животни 

Ако в района, където живеете или работите, забележите бездомни животни, които се превръщат в опасност за населението, веднага сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.