84% от боклука на София се рециклира

84% oт боклука на София се рециклира.

Това стана ясно от изказване на кмета на града Йорданка Фандъкова.

През 2017 г. софиянци са изхвърлили 480 563 тона отпадъци, а само 16% от тях са отишли в депата за събиране на боклук. Статистиката на Столична община показва, че само допреди 10 г. София е депонирала 100% от боклука си.

През изминалата година са рециклирани 2 677 т стъкло, 5 000 т излязло от употреба електрическо оборудване, 3 748 т излезли от употреба гуми, 362 т излезли от употреба моторни превозни средства.

От 2015 г. в София работят всички инсталации на интегрираната система за преработка на зелените, биологичните и битовите отпадъци на града. Очаква се скоро към системата да заработи и завод за РДФ-гориво, произведено от преработени битови отпадъци, който ще бъде поместен в топлофикация „София“, а с пускането му се очаква сметките за парно на софиянци да намалеят с няколко процента.

Занапред Столична община си е поставила за цел да рециклира 90% от боклука на града, а до тогава гражданите е важно да знаят, че общината има сключени договори за организиране на разделно събиране на следните специфични потоци отпадъци: отпадъци от хартия, картон, пластмаса, метали и стъкло; отпадъци от електрическо и електронно оборудване; „опасни“ отпадъци от домакинствата; излезли от употреба автомобили; отпадъци от масла и петролни продукти; излезли от употреба батерии и акумулатори.

Всички граждани могат да получат актуална информация за видовете отпадъци и начина, по който те се изхвърлят или събират на сайта на Пътеводителя за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.

Разделно се събират и едрогабаритни отпадъци и отпадъци от домашни ремоти, както и зелени (растителни) отпадъци и хранителни отпадъци.

Повече по темата може да прочетете тук:

 

Купища боклуци и недоволни съседи – решението

 

Ако забележите нередност

Ако забележите проблем със събирането на боклука във вашия квартал, както и други проблеми във вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари