В Бургас – докато един санира, друг боклуци събира

Мартин от Бургас изпрати сигнал към приложението Civi, за да покаже новата гледка от прозореца му – боклуци, боклуци и още боклуци.

Фирмата, санираща отсрещния блок в жк. Славейков очевадно не спазва правилата за съхраняване и извозване на строителни отпадъци, което води до поредната атракция – летящи найлони, картони и стереопор по дърветата и тротоарите.

 

саниране на блок в бургас замърсява околноста със строителни отпадъци

На снимката, изпратена от Мартин, ясно се вижда накичено с найлони дърво

Всяко добро за зло

Според данните на Министерство на регионалното развитие Благоевград е първенец по брой санирани сгради със 101 завършени блока, а на второ място е Бургас с 62. В морския град текат строителни дейности в 125 сгради, а в други 205 предстои да започнат. Осигурено е 100 % финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. До тук добре, но покрай санирането на блоковете, околностите се превръщат буквално в сметище. И не точно, както гласи поговорката, ситуацията се превръща във „всяко добро за зло“.
Мартин изпрати сигнал към Civi за замърсяване със строителни отпадъци около саниран блок. Наелони, стереопор, лепила, картони и най-различни отпадъци се носят във въздуха, по дърветата, улицата,тротоарите. За съжаление това се случва около всички новосаниращи се блокове и то не само в Бургас.

Афектирани граждани коментират: „В изхвърляните строителни материали работниците хвърлят и опаковки, бутилки от бира и други битови отпадъци. Всичките тези боклуци са разпиляни пред блока и в детската площадка  пред него, където децата си играят с тях. Родителите се страхуват от зарази от създалото се сметище. При запитване от живущите в блока към саниращата бригада, кога ще си изхвърлят отпадъците отговорът е: „Нали всичко ви е безплатно“.

Ето как всъщност би трябвало да се случват и изглеждат нещата, ако се спазваха законите и правилата:

 

Глоби до 4 ооо лв. за замърсяване със строителни боклуци

Сигналите в следствие на строителни дейности са често срещани в Civi. Според Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опазване на околната среда строителната смет, следствие на извършени ремонти, преустройства и строежи, следва да бъде съхранявана на територията на обектите и транспортирана до специални депа за отпадъци. За да се издаде разрешение за използване на дадено депо, гражданите трябва да заплатят такса в съответната община, където извършват строителни или ремонтни дейности. Лицата, които изхвърлят строителни отпадъци в улични контейнери, на улицата или просто в градска среда, следва да бъдат санкционирани. Глобите варират в различните общини, но те могат да стигнат и до 4 000 лв. за строителни фирми.

Коментарите са затворени.