Сагата за чистия въздух на Велико Търново и замърсителя Кроношпан – СНИМКИ

Хиляди сигнали за силно замърсен въздух във Велико Търново и принудителни проверки, които Civi провокира от името на потребителите си, а заводът на Кроношпан продължава да трови гражданите. Производителят на дървени плоскости и материали закупува земи и стари приозводства от няколко години насам и вече е инвестирал над 400 мнл. лв. в мегакомплекса си в южните покрайнини на болярския град. Годишните доходи на предприятието са около 170 млн. лв. на година, а в него работят над 400 души.

Въпреки предимствата за икономиката на града и заетостта, която Кроношпан осигурява, негативите от близостта на промишлената зона до града за здравето на хората не са малко. Получихме нов сигнал от Rosen и серия от снимки, показващи димната завеса надвиснала над града. Наши потребители сигнализират, че заводът работи на пълни обороти нощем и през почивните дни, а облаците дим приличат на радиоактивна гъба.

 

 

100 млн. ев. за още производителни мощности

„Кроношпан България“ е един от най-големите производители на дървесни плоскости. Преди 2 месеца компанията получи заем на стойност 100 млн. евро. Парите ще бъдат инвестирани в четвъртото разширение на завода им във Велико Търново. Предвидено е разширяване на производството и изграждането на мебелен клъстер за нови клиенти. По информация на в. „Капитал“, нововъведенията включват линия за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и линия за производство на плочи от дървесни влакна (MDF), която на практика ще бъде първата в страната. Очаква се новите инсталации да заработят на пълни обороти до края на годината. Очаква ли се обаче мегапроектът да предвижда и бюджет за филтри за пречистване на въздуха, както вече беше обещано?

„Дела трябват, а не думи“

След публичния натиск и няколко заседания на общинския съвет в края на 2017 и началото на 2018, от Кроношпан обещаха да инсталират пречиствателни филтри в завода, за да спрат замърсяването на въздуха. Част от апаратурата беше зрелищно транспортирана през целия град, но според източници на Civi промяна няма. Буди се дори съмнението дали въпросните тръби изобщо са филтри и дали са действащи?

 

 

При последното такова замърсяване, Civi регистрира 76 сигнала на граждани, което принуди кмета- Даниел Панов да предприеме незабавни мерки. Управата на Търново се ангажира да постави въпроса на национално ниво с предложение за промяна на нормите за въздуха, ако нарушението се повтори. Нашият екип веднага информира общината за проблема и чакаме обещаните мерки.

Любопитен факт

Даниел Панов- кмет на Велико Търново

Оказа се, че тази година кметът на Велико Търново – Даниел Панов е защитил докторска степен към националния военен университет „Васил Левски“. Темата на труда му е  „Възможности за нова ефективна защита от бедствия, аварии и катастрофи в община Велико Търново“ с научен ръководител проф. Михаил Харалампиев. След като вече официално кмет Панов има както професионален, така и академичен опит в защитата от бедствия се надяваме, че ще предприеме нужните нормативни промени.

Напомяме, че тази зима, която е “най-мръсния сезон“ по отношение на въздуха във Велико Търново бяха отбелязани нива на замърсяване 2 пъти над позволеното.

Още по темата:

Заводът на Кроношпан – вечната мръсна димна завеса

Няма коментари