Civi алармира за занемарени шедьоври на Колю Фичето

Civi алармира община Велико Търново за занемарени шедьоври на великият майстор Колю Фичето и в частност – емблематичната му църква „Свети Спас“. Сигнал в мобилното приложение, подкрепен от множество жители и гости на града, че културният паметник е обрасъл и превърнат в микросметище, поведе и серия от събития, които допринесоха за спасяването на църквата. В местната администрация бе входиран сигнал от Контактния център на Civi. Екипът ни направи всичко възможно в най-кратък срок да предизвика нужните действия от общината на базата на съществуващите законови възможности. Междувременно сигналът до нас, който бе коментиран и в социалните мрежи, предизвика спонтанна обществена реакция. Над 70 великотърновци, не дочакаха намесата на чиновниците и се събраха, за да почистят църквата. Инициативата бе подкрепена от активни хора от TARNOVORUNS, които са организирали над 10 доброволчески събирания за почистване на местности и обекти в района. Само за няколко часа църквата „Свети Спас“ придоби много по-добър вид, освободена от превземащата я растителност и отпадъци.

Църквата до скоро бе микросметище.

Хората почистиха шедьовъра на Великия майстор, на ход е Общината!

Младата архитектка Радосвета Кирова е изработила уникален проект за възстановяване и адаптация на „Св. Спас“, който е предоставен на община Велико Търново. Единствено от волята на властимащите и тяхното желание зависи, дали църквата  ще се реставрира и превърне във водеща културна забележителност. Храмът, за строителството на който Колю Фичето за пръв път използва прочутата си барокова крива, известна като „двойна Фичева кобилица”, е бил сринат почти до основи при унищожителното земетресение, връхлетяло града през 1913 година. До скоро руините на „Св. Спас” са и своеобразно сметище, а уникалният градеж се доразрушава, независимо че се намира на основен туристически маршрут и в близост до библиотеката и музея.

Вече има готов проект за пълното възстановяване, на ход е община Велико Търново.

Проектът за пълното обновление на „Св. Спас“:

В продължение на няколко години младата архитектка е събирала данни за обекта, стари фотографии, планове и писмени сведения. Проектът на арх. Кирова е разработен като част от обучението и в курс за архитекти за опазване паметниците на културата към Националния институт за недвижимо културно наследство и института „CHAILLOT” в Париж. Реализацията му може да донесе на старата столица и нов музей, което ще е допълнителна атракция и обогатяване на туристическия продукт. „Св. Спас” е уникален архитектурен шедьовър, в който освен прочутата си „кобилица” самоукият Колю Фичето прави и фасадно членене с тънки готически полуколони и използва новаторски извисени пропорции, разказа арх. Кирова. Неповторимите каменни пластики имат висока художествена стойност и са един от най-ранните примери за Възрожденското каменоделско изкуство. Днес част от иконите на храма се пазят в музея, а летописната книга е в митрополията. Двете институции са сключили договор за поддръжка на църквата през 1988 г., според който обектът трябвало да бъде възстановен и използван от музея за 20-годишен период. Това така и не се случва и в момента имотът е в юрисдикцията на Община Велико Търново.

Civi ти помага да решиш своя проблем

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

 

Коментарите са затворени.