Детските площадки на София – веселие или филм на ужасите

С настъпване на топлото време малчуганите и техните родители излизат, за да се забавляват на открито.

За съжаление, справка в приложението Civi показва, че голяма част от столичните площадки и спортни игрища са в окаяно състояние. Десетки сигнали на недоволни граждани бяха публикувани в страниците на апликацията.

От тях става ясно, че от Банкя през ж.к. „Овча купел“ до ж.к. „Левски“ софиянци се сблъскват с неподдържани и дори опасни съоръжения за деца.

Потребител Desislava сигнализира за опасна детска площадка, а от снимките се вижда, че децата дори няма къде да се забавляват, защото пространството в ж.к. „Левски“ Г е в окаяно състояние.

 

 

Текстът към сигнала гласи: „В този квартал няма нито една нова детска площадка. Съществуващите две са в окаяно състояние. Счупена люлка, ръждясали железа, стърчащи от пързалката, липсващи стъпала за изкачване и липсва част от преградата във високата част на същата пързалка. Счупени пейки, липсва осветление и кошчета. Всеки ден там има дечица от между 1 и 5 години, които са принудени да си играят в такива безобразни условия. Напълно неподходяща и недостъпна за малките дечица. В района има около 20 блока и нито една новоизградена площадка.“

 

 

Следващият сигнал е изпратен от потребител Ani. Тя ни показва „площадка“ в София. Снимките към оплакването и показват, че съоръженията приличат повече на филм на ужасите, отколкото на място, където си играят мъници.

 

 

 

От сигналите до приложението се вижда, че и новите площадки биват занемарени. Nikola изпраща снимка на градинка за мъници. Въпреки че е новоизградена, носи опасности за децата. Текстът, който изпраща, е кратък: „Доста е опасно за малчуганите.“

 

 

Много деца, тийнейджъри и техните родители обичат да спортуват. Не на всякъде обаче това може да бъде безопасно занимание. Особено за потребител Mihail, който се оплаква от игрище в изключително лошо състояние. То се намира в ж.к. „Света Троица“.

 

 

Той пише: „Игрището на детската площадка в ж.к. „Света Троица“ пред блок 327 и блок 326. Прилича ли на площадка за спорт, по-скоро ще бъде гора след няколко години, което не е лошо, нали!?

От тези сигнали се вижда, че е цяло чудо, че ежедневно няма инциденти с деца. Всички оплаквания са входирани до Столична община, а Civi припомня, че децата са най-ценното нещо на света и важно да ги пазим. Това понякога обаче се оказва трудна задача, особено в такива градски пространства, чието предназначение всъщност е да създава радост, а не недоволство.

Ако забележите нередност

Ако и вие забележите проблем с детските площадки във вашия квартал, както и за всички проблеми на вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.