Добрич празнува Деня на българската просвета и култура с 3786 отличника

Празничните прояви за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Добрич започват с тържества във всички учебни заведения от 08.00 ч. – 09.30 ч., информираха за Мобилното приложение Civi от местната администрация.

В 9.00 часа в Храм „Свети Георги“ добрички духовници ще отслужат благодарствен молебен за делото на солунските братя Кирил и Методий. В 9.45 ч. пред паметника на равноапостолите на пл. „Свобода” ще бъдат положени цветя и венци от представители на община Добрич, Областна управа, училища и културни институти. В 10.00 часа  на площад „Свобода“ започва празничното шествие на ученици, студенти, дейци на културата, образованието и науката. Първи по Пешеходната зона ще се представят ученици от Средното училище „Св. св. Кирил и Методий”, които ще носят над 100-годишна икона на Солунските братя.

На площада ще се проведе тържествен ритуал за предаване на училищните знамена от випуск „2018” на випуск „2019”. За тази година с лента „Отличник“ ще бъдат 3786  ученици /с 354/ повече от миналата учебна година/. Броят на абитуриентите е 766. За първи път тази година Община Добрич е предвидила в бюджета допълнително материално стимулиране за работещите в детските градини като средствата са осигурени както за педагогическия, така и за непедагогическия персонал. Празникът продължава в 11.30 часа на площад „Свобода“ с  фолклорен концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, пом.-ръководител Антония Тончева и музикален ръководител Николай Иванов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич и Танцова формация при ОУ „Димитър Талев“ с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-ръководител Юрий Митев.

Вечерта от 18.00 часа ще звучат изпълнения на  Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич с вокален педагог Елена Карабельова. В 19.00 ч в Клуб „The Maze“ ще се отбележи Рожден ден на Читателско студио „Добруджански истории“.

Плакети и грамоти за изявени преподаватели и учебни заведения

За заслуги в образованието с грамоти и плакети ще бъдат наградени 29 преподаватели и 4 учебни заведения, които тази година празнуват юбилеи. Това са СУ „Димитър Талев“ /30 години/, Частно училище „Леонардо Да Винчи“ /10 години/, ДГ“ № 8 „Бодра смяна“ /55 години/ и ДГ № 10 „Слънчице /50 години/. По време на тържествения концерт слово за 24 май ще произнесе известният журналист и водещ на предаването „Панорама“ по БНТ Бойко Василев. Поздрав към добричлии и гостите на града ще изпълнят Ивона Недева – флейта и Звезделина Тодорова – пиано.

Награди 24 май в Добрич

Наградите за изявени училища и преподаватели

Няма коментари