Емблематично езеро в Стара Загора ще получи пълна промяна

Стартираха ремонтите дейности по езерото в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора. Те се налагат, заради влошеното състояние на водната площ, в което по традиция на Йордановден хвърлят кръста в града. Ремонтът трябва да приключи до края на юни и водоемът да бъде напълнен с вода от близкия канал, разбра Civi. Изпълнител на реконструкцията е старозагорската фирма „Платеник“ ООД. Предвижда се монтаж на армиран холкер между дъното и стените, който ще спомага за стабилността им и ще възпрепятства отварянето на фуги между дъното и стената. Обновлението предвижда още запълване на пукнатините по стените с хидроизолация и полагане на частична циментова замазка по дъното на местата, където към момента е разрушена. Общината призовава гражданите да пазят чистота в района и да не замърсяват водите на езерото. От кметството уточинах, че хвърлената от абитуриенти пейка в шадравана на парк „Пети октомври“ е нарушила на три места целостта на новоположената хидроизолация. Обектът все още е в гаранция и фирмата изпълнител ще я възстанови за своя сметка.

Сигнали в Civi за боклуци в езерото „Загорка“

Община Стара Загора ще трябва да се потруди и за почистването на култовото за жителите и гостите на града езеро „Загорка“. Един от последните сигнали за голямото му замърсяване бе депозиран в мобилното приложение Civi от Маги. Езерото „Загорка“ е изкуствено създадено в красивия парк „Бедечка“. Построено е от един от най-успешните градоначалници на Стара Загора – Йордан Капсамунов, управлявал между 1952-ра и 1962 г. Проектът на Йордан Капсамунов бил много мащабен, но в голямата си част останал неосъществен. Кметът искал да изгради в близост голяма къпалня, ресторант на няколко тераси, тенис-кортове, розариум, концертна зала. Йордан Капсамунов мечтаел в езерото да плува корабче, което да развлича старозагорци. На 7 август 1962 г. край езерото официално е открита бирария „Загорка“.

Езеро "Загорка"

Чакаме община Стара Загора да се намеси и заради боклуците в езерото „Загорка“

През 1983 г. на мястото на бирария „Загорка“ общината построява ресторант с хотелска част, носещ същото име, но не успява да го завърши. Поводът за построяването му е предстоящото провеждане на Световно първенство по корабен моделизъм в езеро „Загорка“. Заради липса на средства повечето от проектите на Йордан Капсамунов, свързани с езерото, както и на кметовете след него, останали недовършени. Настоящият колега на Капсуманов – Живко Тодоров ще трябва да обърне сериозно внимание на проблемите с езерото, за които Civi вече е информирало администрацията му.

 

 

Няма коментари