Футболни таланти мъкнат пясък в жегите, за да си направят терен от селска поляна

Децата от футболната школа на „Етър“ са принудени да мъкнат тонове пясък в адските жеги, за да могат да тренират и се развиват. На територията на футболен в миналото град като Велико Търново няма нито един терен, с изключение на централния стадион „Ивайло“, където се играят представителни мачове на първия отбор, но не се правят тренировки. Игрище няма дори в местното спортно училище, където  учат над 500 деца от школата на виолетовите. Абсурдът футболно спортно училище без терен сигурно е без аналог в света. Родители и деца алармираха Civi за нелепата ситуация, в която се намират. Наследниците на Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, които са продукт на същата школа, всеки ден обикалят близките села, където поляните са пригодени за игрища. Нямат тоалетна, нямат съблекалня, доста от формациите са даже с продрани и избелели екипи на по две и повече години.

Деца от школата на Етър мъкнат пясък в жегите , за да си направят терен

Така тренират над 500 деца от футболната школа на „Етър“, участник в Първа лига на България.

Как се разхвърлят 20 кубика пясък на ръка в 36 градусова жега

„При 36 градосува жега, децата от школата на Етър разхвърляха 20 кубика пясък на игрището в с. Леденик. Децата са от набор 2001/02, които бяха през миналия сезон и ще бъдат през настоящия участници в елитната група u17. Със собствени сили и усилията на треньорите от школата се опитват да си създадат поне минимални условия за провеждане на тренировъчния процес. Да се надяваме ръководните фактори да положат и те усилия, да се изгради терен за провеждане на качествен тренировъчен процес, благодарение на който децата ни да са конкуренти на отборите, с които играят- Лудогорец, Левски, ЦСКА, Ботев Пд и др.!!!!“, разказа за Civi Мирослав Марков, който е един от родителите, чиито деца славят с постижения града по футболните терени в страната и чужбина.

1500 подписа за терени, Общината обеща, но…

Неотдавна на кмета на Велико Търново бе връчена протестна подписка и отворено писмо от 1500 човека, с настояването да се направи поне едно нормално игрище в града. Даниел Панов обеща  още през септември децата от школата да тренират на него, но 4 месеца преди този срок няма нито финансиране, нито строителни дейности по обекта са налице. Футболните таланти, треньори и родители, засега си остават само с очакванията.

ОТВОРЕНО ПИСМО

До кмета на Община Велико Търново
Копие до:
Председателя на Общинския съвет
Постоянната комисия по Младежда и спорта
Народните представители от 4-ти Великотърновски многомандатен район

 

Уважаеми инж. Панов,

Загива една от гордостите на Велико Търново – прекрасната  футболна школа на футболен клуб „Етър“. Бъдещето на местния и национален спорт е унизено да се развива при нечовешки условия. Последователите на Трифон Иванов, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Илиан Киряков са принудени да мъкнат колички с пръст, за да подравняват руините и поляните, които използват като спортен терен. Вместо с топки и уреди децата от региона, на които възлагаме надежди за възраждане на футболната ни слава, „спортуват“ с кирки и лопати. На територията на града няма нито нормален тренировъчен терен. Парадоксалното е , че даже в Спортното училище, което бе отворено отново и благодарение на Вас, няма такъв, което е абсурдно. Заради това ,вместо да защитават с гордост виолетовият екип и да го славят, децата на Велико Търново лекуват контузии или скоропостижно приключват с футбола, отчаяни от перспективите си за развитие.

За жалост през последните години школата на „Етър“ се превърна в донор на други отбори. Нейни възпитаници предпочетоха да отидат другаде – където има нормални условия да се развиват – Стара Загора, Ловеч, Разград, София, Пловдив, Варна, Бургас. Имаме славно минало, мечтано настояще, но нямаме бъдеще без местните таланти.

Децата на „Етър“ обикалят нивите в близките села, за да тренират и играят. Нямат терени, нямат съблекални, нямат даже тоалетни или нормална екипировка, но въпреки това показват етърски дух и са неизменно първи. Докога школата ще продължава да вегетира и да развива великолепни футболисти, но за други отбори !?

Ние фенове, състезатели, родители и треньори апелираме към Вас , г-н Панов – осъзнаяте проблема и го решете, защото сте нашият кмет и ръководите града, сред чиито символи е „Етър“.

Настояваме за :

1.Спешно изграждане на нормален терен с изкуствена настилка в Спортното училище, вместо калната нива, която носи светлото име на Трифон Иванов, за да може на него да започне подготовката на виолетовите формации още от есента на 2018.

2. Екипиране на школата на „Етър“, тъй като сега треньори и деца, износват дрехи втора употреба, някои от които шити още преди началото на първия Ви мандат.

3. Спиране на „вегетирането“ на школата и създаването на нормални и качествени условия за работа на треньорите, ръководителите и играчите.

 

От Инициативния комитет за спасяване школата на „Етър“

 

 

 

Няма коментари