Храм „Свети Седмочисленици“ — от символ на София до графити зона

Храмовете са един от символите на София — храм-паметник „Александър Невски“, храм „Света Петка“, храм „Свети Седмочисленици“, „Света Неделя“ и Руската царква. Именно те правят нашата столица така красива.

За съжаление, в последните няколко години се натъкваме на неприятната гледка да виждаме един от символите на София и любимо място на стотици, църквата „Свети Седмочисленици“, във вид, който не заслужава — с графити по стените.

През лятото градинката около храма е пълна с хора, но някои от тях се оказват не толкова добронамерени, тъй като са решили, че светата обител е добро място да изявят умения по рисуване на графити, а стените и стоят надраскани със спрейове.

Доста сигнали за сгради, пострадали от порива на уличните артисти, са получени и в приложението Civi, а операторите на апликацията входират оплакванията в съответните отговорни институции.

Поради това гражданите е хубаво да знаят, че Столична община вече започна работа по премахването на графити от красивите градски пространства. Първа от тях е фасадата на църква „Свети Седмочисленици“.

Екип на Столична община вече започна работа по премахването на графити от важни сгради и пространства в София. Снимка: Столична община

Премахването на графитите се извършва със специална машина, която работи с екологични смеси при подходящи атмосферни условия, съобщи пресслужбата на общината.

От там добавиха, че ще бъдат почистени и мостовете на река „Перловска“ и НДК.

Ако и вие забележите вандалска проява, която разрушава красотата на вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.