Язовир край Добрич пълен с кравешки изпражнения

В безплатното мобилно приложение Civi е получен сигнал за замърсяване на язовир Козлодуйци, област Добрич. Изградената в съседното село кравеферма използва язовира като отходен канал. Ясно е, че риба там вече няма. Но кратко проучване показа, че това не е и първият случай.

 

Язовир Кравеферма

Александър добави и изображение на кравефермата към сигнала си

Съседен язовир също е пострадал от кравефермата

Сигналът, който Александър изпраща към приложението гласи:

„На края на село Смолница преди около три години бе изградена кравеферма. До тук добре, проблемът, обаче, е че всички фекалии на кравите се изтичат в близката долина от там в язовир Козлодуйци, в който едва ли вече има риба!“

Същата кравеферма в с. Смолница, общ. Добричка бе глобена с 1000 лева през 2015 г. поради замърсяване на водни обекти. Проверката и наложената глоба са поставени от Експерти на РИОСВ – Варна. Тогава е констатирано, че в следствие на авария е замърсено дерето към язовир Смолница.

Тогава граждани иронично коментираха в социалните мрежи:

 „Тя „канализацията“ им е „аварирала“ от създаването на фермата. И какви са тия нечовешки глоби, човека сега ще трябва да си закрие бизнеса за да я погаси. И добре че е замърсил дерето, а не язовира, че тогава работата щеше да е сериозна. Да се направи канализация ще трябва да се даде сума с 5-6 нули, а една глоба / веднъж на година две та и повече/ е тринулна. Идете след година да си вземете другите 1000 лева. Смешна държава!“

Наложени глоби на промишлени обекти след сигнали в Civi

Не само кравефермите, но и всички промишлени обекти са задължени да изградят пречиствателни съоръжения и да не изпускат отпадните води от дейността си в близките реки без разрешително. Изпускането на замърсени води и замърсяването на атмосферния въздух подлежи на тежки санкции. Такива бяха наложени и на Лукойл Нефтохим и Кроношпан в Бургас след сигнали в приложението.

Сигналът на Александър е обработен и входиран към общината с нужната легална обосновка, базирана на Закона за опазване на околната среда, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и общинските наредби.

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари