Язовир заплашва Велико Търново: Civi алармира, Държавата – действа!

Започва източването на язовир „Вятъра“, разположен точно над Велико Търново. Нивото на водоема се е покачило неимоверно след аварията на магистралния водопровод преди седмица, а сигнал в Civi за опасността задвижи компетентните институции.

Още в края на миналата седмица в мобилното приложение за аварийната ситуация алармира Stefan. Информацията му бе предадена тутакси от нашия Контактен център. Заради екстремната ситуация пръв се задейства зам. кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, а веднага след това и  Областният управител проф. д-р Любомира Попова,  пожарникари и екипи на „Гражданска защита” и други отговорни институции.

След огледа на място, броени часове след сигнала на Stefan в Civi стана ясно, че преливникът на язовира е в изправност, но изпускателят се е затлачил от наноси и тиня. Нивото на водата е стигнало до самия преливник, а оттокът е едва на 20 на сто от необходимия.   С помощта на специализирана машина, съоръжението е прочистено с въздух под налягане, за да се осигури необходимият отток. В момента нивото на водата продължава да намалява и няма опасност за населението.

 

Опасен язовир край Велико Търново

Опасността вече е ликвидирана, след намесата на Civi.

Язовир „Вятъра“ вече не носи опасност!

В момента нивото на водата продължава да намалява и няма опасност за населението“. Това е последното съобщение от администрацията на областния управител.

Благодарим на Stefan да своевременния сигнал и помощта към институциите, от което зависеше и сигурността на всички великотърновци. Stefan прояви гражданска доблест и без почти никакви усилия спомогна за това опасният язовир да бъде ремонтиран. Как да помогнеш и ти за оправянето на проблем? Първо снимай проблема, който пречи на теб и твоите съграждани. Второ опиши в няколко изречения какъв точно е той. Трето качи снимките и описанието с точна локация в мобилното приложение Civi.

След това поемаме ние. Сигналът се категоризира, обработва се от Контактния ни център и с помощта на адвокати се входира в общината с нужната легална обосновка. Законовият срок за отговор от страна на общината е 30 дни. Опитът на Civi показва, че в много случаи общината реагира и в значително по-кратки срокове на сигнали, получени през безплатното приложение. Често действия по разрешаване на проблема се предприемат дори и преди да е получен официален писмен отговор.Ако и ти искаш да се включиш в разрешаването на проблемите, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи като подадеш сигнал. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието и качеството на живот на гражданите.

 

Няма коментари