След сигнали в Civi Горна Оряховица „разчиства” изоставени автомобили

Един от най-често получаваните сигнали в безплатното мобилно приложение Civi е за изоставени автомобили на територията на цялата страна.

След масовото недоволство и множеството входирани сигнали чрез приложението, община Горна Оряховица започна органзирана проверка за репартиране на изоставени превозни средства. До момента 7 автомобила са с предписания за премахване.

 

акция за изоставени автомобили в горна оряховица след сигнали в civi

Този автомобил от сигнала на Янислав стои на ул. „Сидер Войвода“ повече от година и половина

Изоставени автомобили – как да ги познаем?

Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства третира изоставените автомобили като отпадък в следните случаи: прекратена регистрация от лицензиран застраховател, липса на заверен знак за технически преглед за повече от две години. А последното условие е автомобилът, макар и регистриран, да е изоставен върху имот държавна или общинска собственост. В такъв случай собственикът е длъжен да го предаде на площадка за събиране и съхраняване или в център за разкомплектоване. Цялата процедура по отстраняване на изоставен автомобил може да отнеме до 3 месеца.

В отговор на гражданските сигнали община Горна Оряховица предприе акция за премахване на излезли от употреба автомобили, намиращи се върху общинско място.

В понеделник комисия е извършила оглед и на 7 автомобила са поставени стикери-предписания за премахване в 14-дневен срок. След изтичане на този срок за тези автомобили, които не са премахнати, ще бъде издадена заповед за принудително премахване. Собствениците на изоставени автомобили, които сами ще ги премахнат, могат да ги транспортират до една от трите площадки на територията на общината – на площадката на „ТРАНСИНС”, която се намира в кв. Калтинец, на площадката на „Максима 2008” ЕООД, която се намира в Поликраище – в бившия арматурен двор на селото, и на площадката на „Крис – Р” ЕООД, която се намира в Горна Оряховица на ул. „Антон Страшимиров” №61. Община Горна Оряховица провежда периодично акции за премахване на излезли от употреба автомобили от 2015 г. До сега 70 автомобила са били премахнати от собствениците им и 11 от Общината.

След сигнали в Civi репартиране в редица общини

Във Велико Търново, Бургас и Стара Загора също бяха взети мерки за наболелият проблем. Масови акции по репартиране бяха извършени и в трите общини след множеството входирани сигнали. Общините извършват проверка в рамките на законоустановения срок от 30 дни и ако нарушенията бъдат установени, започва процес по преместване. Доброволно по предписание от страна на собственика или принудително от страна на общината.

Ако искаш да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

Няма коментари