Жълт код за валежи в цялата страна ! Очаквайте градушки и наводнения !

Жълт код валежи и гръмотевични бури в цяла България, алармират учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките. Очаква се днес, а и през идните дни на територията на цялата страна да има интензивни дъждове на места и бури.

Очаквайте градушки и наводнения

Метеоролозите предупреждава за краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Според измерванията количествата на валежите се очаква да достигат до 25-30 л/кв.м. Ще има условия и за силни градушки на места.

От Института по метеорология предупреждават за възможността от локални наводнения. Препоръчват да се прекъсванат дейностите на открито ако се наложи. Ако сте напът и няма видимост или видите прииждаща вода, например.

Прогнозата на времето до края на седмицата

През следващите дни се очаква климатичните условия да се подобрят. Във вторник и сряда ще има повече слънце, а валежите ще са по-слаби и над по-малко региони в страната. Само в някой планински райони в Западна България интензивността на валежите ще се запази. Температурите ще се повишат до средата на седмицата. В сряда, когато максималните температури ще са между 27 и 32 градуса в повечето райони ще се задържи без валежи. В четвъртък и петък, обаче отново вероятността за следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури се повишава значително. Като в събота те вече ще са по-силни.

Още по темата:

Бургас под вода след обилен дъжд и градушка

Няма коментари