Компилация – как не трябва да паркираме

Едни от най-чeстите сигнали в приложението Civi , което свързва граждани и общини, са за неправилно паркиране.

Ежедневно операторите на апликацията входират сигнали до различни общини за това, че шофьори не спазват правилата за паркиране и по този начин излагат пешеходци и други коли на опасност.

Днес решихме да ви покажем най-куриозните случаи на неправилно паркиране, пристигнали от недоволни потребители на Civi.

Вижте ги:

Този варненски шофьор не само е паркирал не там, където трябва, но е възпрепятствал и колоездачите да преминават безопасно по специално изградената велоалея, както и пешеходците да вървят спокойно по тротоара.

 

 

За него ни сигнализира потребител Yavor. Той коментира: „Навлиза от булеварда на пешеходната зона и велоалеята, прави няколко маневри при наличие на майки с детски колички, след което паркира така, както е на снимката.“

В следващия случай, нарушителят не е един, а цели няколко.

Потребител Elena показва как в морската столица всеки ден редица водачи паркират пред спирка, затруднявайки автобусите да спират, а пътниците да се качат.

 

компилация 2

 

Тя пише: „Всеки ден е така. Това спирка ли е или паркинг за магазина и пазара?“

„Откъде да мина?“ Това вероятно се питат гражданите, опитвайки се да преминат през тази улица, която е изцяло препречена от колата на шофьор, който си е позволил да паркира върху нея.

 

 

Сигналът е изпратен от потребител Пламен.

Софийски шофьор също е решил, че велоалеите са добро място за паркиране. Вижда се, че зад него са паркирали други водачи и така пътят за колела става напълно неизползваем.

Потребител Ирен сигнализира до Civi с коментар: „Велоалея има, начин да стигнеш и да караш по нея – не. Навсякъде върху алеята са спрели автомобили.“

 

 

Следващият сигнал до апликацията показва десетки нарушители на наредбата за правилно паркиране. Софийският квартал „Надежда“ 3 се е разделил с тротоар, превърнал се в паркинг за автомобили.

 

компилация 5

 

Потребител Полина пише в текста към своя сигнал: „Здравейте! Исках да ви споделя тaзи снимка, за да покажа един голям и широк тротоар, който не се използва по предназначение и всеки ден майки, деца, възрастни хора и т. н. вървят по оживената улица, за да може уважаемите граждани на град София да си паркират колите на удобно за тях безплатно място!“

На снимката дори е фотаграфиран пешеходец, който е изложен на риск, разхождайки се по пътното платно.

Всички сигнали са изпратени до съответните отговорни институции от операторите на Civi. От тях става ясно, че има нужда от по-строг контрол върху паркирането в градовете.

Ако забележите нередност

Ако и вие забележите проблем с неправилното паркиране, както и за всички проблеми на вашето населено място, веднага сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.