Какви са правата ни при инцидент, причинен от дупка на пътя

Обилни валежи, високи температури, последвани от сняг и отрицателни градуси, а после отново слънце. Това е една от рецептите за дупки по пътищата, които всяка година създават хиляди главоболия на шофьорите.

Приложението Civi ежедневно получава десетки сигнали от недоволни от улиците си граждани, които се оплакват, че колите им по-често са в сервиза, отколкото на пътя.

Изкривени джанти, предпоставка за тежка катастрофа, а понякога и наранявания по тялото – дупките по улиците могат да ни струват доста скъпо.

Разбира се, за всичко това имаме право на обезщетение – от страна на общините, на които е възложено да поддържат общинските пътища, или от Агенция „Пътна инфраструктура“, която отговаря за републиканските пътни възли.

Но какво трябва да направим, за да си получим обезщетение след ПТП, причинено от дупка на пътя?

 

poznavate li pravat si dupki

 

 

Право на иск срещу отговорната институция имате, когато е на лице имуществена или неимуществена вреда, установено е противоправно действие или бездействие от страна на задължената да поддържа пътя инстистуция (например не е поддържа пътя в изрядно състояние или дупката не е била обезопасена) и ако се установи връзка между щетата и деянието на бездействие от страна на отговорните институции. Трите обстоятелства трябва да настъпили едновременно, за да имате право да подадете своя иск.

Най-важно в такива случаи е да се докаже, че проишествието е причинено от дупка на пътя, а не от шофьора (като например каране с превишена скорост и пр.). Ако няма свидетели освен вас, е хубаво да направите снимка с мобилния си телефон непосредствено след случилото се. Ако имате и видеозапис от инцидента – още по-добре.

Нужен е и протокол, който констатира настъпването на ПТП и причините около него. За целта трябва да бъде извикан служител на КАТ. Ако автомобилът не може да се движи на собствен ход, служителите на КАТ са длъжни да посетят мястото на инцидента и да съставят протокол за настъпване на събитието. 

Трябва да пазите всички документи, дадени ви от компетентните органи, както и всички касови бележки от сервизите, в които сте дали колата си за ремонт, както и тези от Пътна помощ, ако се е наложило да използвате услугите и.

Своят иск може да подадете в районния съд на общината, на чиято територия е станал инцидентът. Срокът за подаване на иск е пет години от датата на произшествието.

Ако видите дупка на пътя

Ако видите дупка на пътя, която застрашава здравето и колите на вас и вашите съграждани, сигнализирайте на съответната отговорна институция чрез апликацията Civi.

Трябва само да изпратите снимка, адрес и кратко описание на своя сигнал. Нашите оператори ще изготвят необходимата правна обосновка и ще входират оплакването ви до компетентните органи.

Ако ваш съгражданин вече е подал сигнал по казус, който ви касае, може да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари