Какво убива масово квартални котки в София?

След десетки сигнали, подадени в приложението Сivi, Столична община в лицето на общинското предприятие „Екоравновесие“ премахна трупове на умрели животни в София.

Жители на квартал Яворов в столицата притеснени изпратиха сигнали в приложението с информация и снимки за трупове на котки, открити в зелените площи. Преди малко повече от седмица потребител И. П. се свърза със Сivi, за да съобщи за починало коте близо до известната софийска улица „Шипченски проход“. От снимката към сигнала се вижда, че котето е прекарало в кварталното междублоково пространство поне няколко дни.

Все по-често сигнали за умрели животни в София ангажират гражданското внимание и предизвикват въпроси и предположения за това: Какво убива кварталните котки в столицата?

Труповете на починали безстопанствени животни крият редица опасности за здравето на хората, затова веднага операторите на единственото приложение у нас, което свързва граждани и общински институции, входира сигнал до Столична община и започна отблизо да следи развитието по случая.

 

Трупове котки София

Снимка на открития труп на котка във вътрешен двор в кв. Яворов в столицата

 

Няколко часа по-късно по проблема бяха започнати своевременни действия, като труповете и на още две починали животни бяха открити и премахнати от отговорните органи и откарани за екарисаж. Гражданите, подали сигнала получиха официален отговор от общината през мобилното приложение – Civi.

Това е поредно доказателство, че приложението помага на гражданите, които искат населеното им място да се подобрява, а институциите да работят.

 

Трупове котки

 

 

Ако обичате животните

Много от нас обичат добрите приятели на хората – четириногите. Но общините масово са изправени пред проблема със безстопанствените животни.

Според данни на редица неправителствени организации, чиято дейност е свързана със защита на животните, популациите на бездомни котки в най-големите градове у нас са се увеличили през последните години. Преброяване от 2013 г. сочи, че скитащите мъркащи в столицата са близо 30 000. Популацията им обаче постоянно расте,  за това е важно да се отнасяме отговорно, както към домашните ни любимци, така и към бездомните животни.

През 2008 г. влезе в сила закон за защита на животните, чиято основна дейност е свързана с кастрация, ваксинация и връщане обратно на местата, където са намерени животните. В столицата от години има кастрационен център, който напълно безпратно извършва оперативна стерилизация на бездомни котки и кучета. Именно там отговорните граждани могат да водят бездомните животни и да спасят много четириноги от нелеката съдба на улицата и да спестят на съгражданите си гледката, на която се натъкна нашия потребител И. П.

Хранене на бездомни животни носи риск от глоба

Много български общини са определили размер на глоба, която да наказва храненето на бездомни животни.

Една от най-големите глоби е в Пловдив. Там ще трябва да се разделите с между 100 и 200 лева, ако ви „хванат“. В Бургас глобата е 50 лв. Наскоро възрастна жена в Стара Загора бе глобена със 100 лв. за това, че храни котки, а в Благоевград могат да ви глобят със сума между 50 и 200 лв.

Какво да направим, ако намерим починало бездомно животно

Най-лесният начин, по който може да сигнализирате на своята община за неизвозен труп на животно, е чрез Сivi. Трябва само да изтгелите приложението, да направите снимка за вашия сигнал, както и да съобщите адреса, на който сте намерили животното. Нашите оператори веднага ще изготвят необходимата правна обосновка и ще входират сигнала към съответната институция.

Отговорни граждани

Ако искате градът ви да стане по-добро място за живот, посочете на общината реалните проблеми на жителите в своето населено място чрез Сivi. Ако ваш съгражданин вече е подал сигнал по казус, който ви касае, може да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари