Къща във Велико Търново на път да рухне върху обитателите си

Къща във Велико Търново всеки момент може да рухне върху обитателите си. Първият й етаж, който е на друг собственик, е изоставен на произвола от години и напълно необитаем!

Семейство е закупило втория етаж и това е единственото им жилище. Фамилията обаче не може да ремонтира основите, заради неприкосновеността на частната собственост.

 

Къща се срутва във Велико Търново

Къщата всеки момент може да се срути, а обитателите на втория етаж, нямат право да ремонтират първия, тъй като собствениците му липсват

 

Възелът се заплита още повече, тъй като последният притежател на  първия етаж е починал преди години, а неговите наследници са пръснати по света. За парадоксалния случай в мобилното приложение Civi сигнализира Андриан.

Призразчаната сграда, която се крепи на силно амортизирани колони и подкопани и корозирали основи, се намира на ул. „Сливница“ 31 в местния квартал „Света гора“. Даже и за неспециалист е очевадно, че е опасна за обитаване и само късметът засега я пази от срутване.

 

 

Къща се самосрутва във Велико Търново

Местонахождението на имота

Общината трябва да настани в нова къща бедстващото семейство!

Сигналът на Андриян е входиран от Civi община Велико Търново. Съгласно Закона за устройството на територията, местната администрация трябва да задължи наследниците да извършат необходимия ремонт. Ако не бъдат открити пък, от кметството  трябва да подсигурят с жилище от общинския фонд обитателите, чийто живот се намира в реална опасност.

Подобни случаи са регламентирани с общинската Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди, настаняване и продажба на общински жилища.

Според Глава Пета Чл.39./ ал.1/ в резервните жилища се настаняват под наем за срок не по-дълъг от две години лица с настоящ адрес в гр. В. Търново и непрекъсната адресна регистрация не по-малко от една година, когато:

1. Жилищата им са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване;

На ход е община Велико Търново, а всяко забавяне във времето може да е фатално!

 

Наредба

Наредбата за настаняване на лица при бедствия и аварии

Civi ти помага да се справиш с твоя проблем

Ако искаш да направиш твоя град по-добро място за живот и да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Затова е важно да се включиш и ти. Така всички правим промяна по-лесно и бързо.

Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

 

Коментарите са затворени.