Градски новини

Вижте накъде ще се разшири метрото след пускането на третия лъч


Разширението на столичното метро няма да приключи с пускането на третия лъч.

През 2019 г. хиляди жители на София ще се радват на първите спирки от третата линия, които ще свързват кварталите „Горна баня“ и „Хаджи Димитър“, а след това ще бъдат направени отклонения на първите две линии към Арена Армеец и Цариградско шосе, към кв. „Студентски град“, от ж.к. „Младост“ към кварталите, северно от Околовръстния път в западна посока, продължение на метрото по бул. „Царица Йоана“ до Околовръстния път, става ясно от проект на Столична община.

Предстои обществено обсъждане на проекта в края на месец юни, а съвсем скоро ще бъде представен официално на заседание на направление „Архитектура и градоустройство“.

Маршрутите

ТРЕТИ МЕТРОДИАМЕТЪРОт Люлин до Околовръстен път

Линия 1 на метрото ще има разклонение с дължина малко повече от 1,5 км, на което ще бъдат разположени 2 нови метростанции  –  една  по  средата  на  границата  между  втори  и  трети микрорайон и една – при връзката със Околовръстното.

От Бизнес парк до Симеоновския лифт

Новото трасе ще е с дължина близо 1,7 км, като се предвидени две метростанции. Линията ще бъде продължение на тази, която върви по бул. „Александър Малинов“. Първата спирка ще обслужва в.з. „Камбаните“ в района на кв. „Младост“ 4.  С  втората  (крайна)  метростанция  ще  се  подобри  достъпът  до зоните  за  отдих  и  туризъм  на  Витоша  чрез  връзка  със  Симеоновския  лифт.

От бул. „Черни връх“ към кв. „Студентски град“

Разширението на линия 2 ще свързва квартал „Лозенец“ и „Студентски град“. В продължение на 4 км ще бъдат изградени 4 нови метростанции:

  1. В кв. „Витоша“ на  ул.“Стефан  Савов“
  2. На бул. „Симеоновско  шосе“ при  ул. „Проф.  д‐р  Иван  Странски“
  3. Станция при Спортния комплекс на Националната спортна академия
  4. Станция при Студентска  поликлиника

От Цариградско шосе до Военна академия

Това е най-дългото предвидено разширение. То ще съдържа 7 спирки на ключови места в София. Линията ще свързва кварталите „Слатина“ и „Гео Милев“ с Цариградско шосе. Ето и предвидените спирки:

  1. На  бул.  „Цариградско  шосе“  при  бул. „Йерусалим“ ‐ трасето продължава по бул.“Цариградско шосе“
  2. При ИПК  „Родина“ на ул.“Генерал  Йордан  Венедиков“  ‐  трасето продължава  по  бул.“Цариградско шосе“, а след  това  завива  надясно  по  бул. „Асен Йорданов“
  3. При Арена Армеец на бул.“Асен Йорданов“
  4. На бул.“Асен Йорданов“ и ул. „Слатинска река“
  5. При  ул.“Гео  Милев“  и  ул.“Иван  Димитров  ‐  Куклата“,  след което трасета продължава по ул.“Гео Милев“
  6. При  93  СОУ  „Ал.Теодоров‐Балан“  (ул.“Гео  Милев“ и  ул.“Николай Коперник“
  7. При Военната академия на ул. „Г.С. Раковски“ и 31 СУ за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“ (ул.“Гео Милев“ и бул.“Ситняково“)

От картата на разширението, публикувана в сайта на направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, се вижда, че се предвиждат и трасета до кварталите „Крамиковци“ и „Илиянци“. Те обаче не са споменати в проекта.

Приложението, което свързва граждани и общини, Civi приветства разширяването на столичното метро. С него вредните емисии в столицата ще бъдат намалени, а трафикът – сериозно облекчен.

Ще трябва обаче доста да почакаме пускането на третия лъч на подземната железница на София, а датите за последвалото разширение още не са оповестени.

Повече по темата за столичното метро и строежа на третия лъч може да прочетете тук:

Влакове без машинисти по третия лъч на метрото, вижте имената на спирките