Недопустимо – незаконно сметище се образува в полите на Витоша

Незаконно сметище се образува в полите на Витоша. За това получи сигнал приложението Civi, което свързва граждани и общини.

Потребител Екатерина е притеснена от случващото в красивото софийско село Мърчаево, разположено в планината, на метри от природния парк.

Тя показа снимки, от които се вижда, че недобросъвестни граждани изхвърлят множество боклуци на поляна с красив изглед към планината. Мястото е любимо място за местни и софиянци за разходка и отдих.

 

 

„Място, което се е превърнало в незаконно сметище. А гледката е уникална…“, пише Екатерина в текста към своя сигнал.

Селото се намира на 16 км от София и всяка седмица приема гости от столицата, които искат да прекарат хубавите почивни дни сред природата на любимата планина.

 

 

Мърчаево е разположено на 900 м надморска височина, а гледките около него са живописни, затова е недопустимо нерагламентираното изхвърляне на отпадъци, които застрашават красивия вид на поляната и близката гора, както и нейните обитатели.

Операторите на Civi входираха сигнала на Екатерина към Столична община, а екипът на приложението вярва, че проблемът ще бъде отстранен качествено в най-скоро време.

 

Солени глоби за замърсяване на околната среда

 

Столична община е определила солени глоби за гражданите, търговците и юридическите лица, които не спазват Наредбата за опазване на околната среда.

Хубаво е жителите на общината да знаят, че глоба от 150 до 500 лв. грози всяко физическо лице, което изхвърля отпадъци на неразрешени за това места.

Имуществена санкция в размер от 700 до 2000 лв. пък може да бъде наложена на юридическо лице или едноличен търговец, което не спазна наредбата.

 

Отговорни граждани

 

За съжаление, местните власти често не могат да намерят виновника за изхвърлените отпадъци на неразрешени места. Затова е важно гражданите да помагат на отговорните интистуции, сигнализирайки своевременно за констатирани нарушения.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.