Германия: сметана по капака и балони на огледалата срещу направилно паркиране

Неправилно паркираните коли в  Бон, Мюнстер, Хамбург, Кьолн, Хановер и Хале ще бъдат напръскани със сметана, съобщи ДПА. Германски активисти подеха кампания в няколко големи градове, където проблемът с паркирането тормози всички граждани.

Българската практика

Civi получава стотици сигнали всеки ден за неправилно пракирали шофьори. Последната ситузция, за която ни съощи Явор от Варна ни остави без думи :X Колата беше оствена по диагонал по средата на зелена зона върху пътека за пешаходци и допълнителна лента за колела. Вдъхновени или по-скоро потресени от снимката решихме да споделим малко чуждестранен опит с нашите читатели и да предложим забавна алтернатива да борба с проблема в Германия.

паркиране във Варна

паркиране във Варна

Германският опит

Днес транспортния клуб VCD и инициативата „Умни градове“ обявиха началото на инициативата в Ньойкьолн- район на Берлин. Преди няколко месеца там общината създаде специална лента за колела. Невъзпитаните шофьори, обаче решават, че тя не отменя правото им да паркирата върху тези зони. Така колоездачите са принудени да заобикалят, да навлизат опасно в платното за движение и да се бутат с пешаходците.

По информация на БТА организаторите на кампанията „Паркирай правилно“ предлагат програма от три стъпки за лошо паркиралите автомобили. Първо да се маркират с жълти листовки на предните стъкла, после на страничните огледала да връзват шарени балони и накрая да се водят разговори с нарушителите, за да ги убедят да не спират повече така.

илюстративна снимка

Инициаторите от VCD предлагат и нещо още „по-драстично“, а именно да пресъздават със сметанен спрей пътната маркировка върху автомобилите, паркирани неправилно. Разбира се, активистите няма да се ангажират с работата на местния КАТ и в сериозни случаи ще бъде викана полиция, а пречещите коли ще бъдат вдигани с паяк. От законова гледана точка, кампанията включва и официално предложение към властите да повишат глобите и  да провеждат повече проверки за нарушители.

Още по темата:

Масово недоволство! Колите по тротоарите – пешеходците по улиците

Няма коментари