Нощният транспорт в София тръгва на 7 април, какво трябва да знаем

Нощният градски транспорт в София ще стане факт тази събота – 7 април.

Хиляди софиянци ще могат да се възползват от новата услуга на Столична община, която пуска 4 експериментални автобусни линии.

Автобусите ще се движат от полунощ до 4 часа сутринта. Всички линии ще имат обща спирка на пл. “Княз Александър Първи”.

Колите ще имат отличителни знаци, които да показват, че са част от нощния транспорт на столицата. На спирките също ще бъдат поставени съответните знаци.

Маршрут

Маршрутът на автобусите е проектиран така, че да свързва всички квартали на София. Всяка линия ще обслужва 50 спирки.

Линия № 1 ще свързва два от най-големите квартали на София – „Люлин“и „Младост“. Маршрутът на автобуса ще е от „Люлин 1,2“ до „Младост 4“.

нощен траспорт

Карта на нощния транспорт в София

Линия № 2 ще пътува между „Обеля“ и „Студентски град“, а линия № 3 – между „Овча купел“ и ж. к. „Левски“.

Между ж.к. „Дружба“ и кв. „Гоце Делчев“ ще пътува линия № 4.

На общата спирка пътниците ще могат за се прекачват, като престоят на колите на градския транспорт там ще бъде 5 минути.

Билети

Билетът за нощния транспорт на столицата ще струва 2 лв. Той ще важи за всички линии, включително при прекачване, и може да бъде закупен от контрольорите, които ще пътуват във всяко превозно средство.

Стандартните абонаменти карти за градския транспорт няма да важат.

Да не забравяме

Във всеки автобус ще има видеонаблюдение и паник бутон за контрольорите.

Пътниците трябва да натиснат бутона “СТОП”, вграден в дръжките на автобуса, за да сигнализират на шофьорите, че искат да слязат на съответната спирка.

Предвидените от Столична община автобуси, които ще обслужват нощния транспорт, са 14. Те ще се движат в интервал от 40 минути.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана с нощния транспорт на столицата, както и с всички проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.