Опасни дървета падат в Стара Загора

Опасни дървета има по улиците и парковете на Стара Загора, а само за седмица в мобилното приложение Civi постъпиха няколко сигнала за това. Някои от случаите са доста фрапиращи и само като по чудо няма наранени.

Данните на старозагорчани за опасността над главите им са предадени на Общината, в чиито правомощия влиза подрязването, обезопасяването и грижата за растителността на територията на населеното място. За жалост последната санитарна резитба в града е правена преди повече от година, а неподкастрените дървета над главите на хората вещаят опасност.

Внимавайте за опасни дървета над главите си!

Неподдържано от дълго време дърво се разцепи и стовари върху част от тротоар на главната улица „Хан Аспарух“ в кв. „Васил Левски“, сигнализира Иван. За щастие няма пострадали, но според него не винаги можем да разчитаме на късмета си.

Друг случай за скършено дърво, което също падна на алея в градската градина до самата община, алармира Tenyo. Колкото и абсурдно да изглежда, местната администрация не поглежда растителността пред собствените си офиси.

За аналогичен инцидент предупреждава Detelina, която ни прати снимки на изкоренено дърво на площадката на Самарското знаме  при парк „Бранителите на Стара Загора“.

Опасни дървета в Стара Загора

Серия от сигнали за неподдържани дървета, постъпили в Civi

Последната санитарна сеч – преди повече от година!

Информация за последната санитарна сеч в Стара Загора общината дава през февруари миналата година., показа наша справка.

По закон местната администрация трябва да уведомява за подобни операции с оглед безопасността на хората.

Готов е графикът за санитарна резитба на дърветата в Стара Загора. Неговото изпълнение с общинската автовишка е трябвало да започне на 07.02.2017 г. и да включва подрязване и освежаване на короните на дървета по градските улици и в площите на общинските имоти, съобщават тогава от кметството.
Тази дейност е поверена на общинското звено „Озеленяване и комунални дейности“- включва частично съкращаване на клоните на дърветата, повдигане на короната, прочистване на сухи клони и отсичане на сухи или опасни дървета. Началната фаза на пролетната поддръжка започва от ул. „Хрищян войвода“, „Камчия“, „Освобождение“ и „Златен клас“ в кв. „Зора“.

В рамките на две седмици ще бъдат обхванати и дървета по улиците “Сава Силов“, „Волна песен“ и „Димчо Стаев“. Три дни преди началото на санитарната сеч ще бъдат поставени информационни табели на самите дървета.

Необходимо е гражданите да се съобразят с извършването на дейностите по подкастряне на дърветата. Община Стара Загора съветва да не се паркират автомобили в близост до тях, за да се осигури достъп на автовишката.
На всеки две седмици ще бъде изготвян нов график по сигнали на гражданите, подадени на безплатен номер – 0800 15 737, или в деловодството на Община Стара Загора.

Как се справят с проблема в други областни центрове:

Подавайте сигнали за опасни дървета в Търново през Civi

Няма коментари