Пушек и силна миризма задушават жителите на ж.к. Орландовци

Пушек и задушлива миризма тормозят жителите на ж.к. „Орландовци“.

За това сигнализира потребител Ива до приложението, което свързва общини и граждани – Civi.

Замърсяването на въздуха идва от сградата на “Франсизкуп” – магазин, сервиз и зона за рециклиране на алтернатори.

“Няма ден, няма нощ, нито топло, нито студено време. Пушека и задушливата миризма, които се носят от сградата на “Франсизкуп” едва ли са от дърва и въглища. Моля, наистина да се направи проверка от горенето на какви вещества в тази фирма се получава този гъст и задушлив дим”, пише в текста към сигнала си Ива.

 

пушек замърсяване

 

 

Оплакването на Ива до Civi е подкрепено десетки пъти от нейни съграждани, които също страдат от замърсяването на въздуха и се оплакват, че тормозът е постоянен, а институциите нехаят:

“Това е така всеки ден и никой не взима мерки”, пише друг потребител на апликацията в коментар под поста.

София – един от градовете с най-мръсен въздух

В последните месеци столицата бе обхваната от няколко кризи заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, а миналата година страната ни се класира под номер 13 в класацията за най-отровни държави в света, която сравнява качеството на въздуха в 135 държави.

През изминалата зима в София бяха отчетени стойности, които превишаваха с над 8 пункта нормата за съдържание на фини прахови частици във въздуха. Освен столицата, Бургас и Стара Загора са едни от градовете, които най-често попадат под вредното влияние на мръсния въздух.

Причините за завишените нива на ФПЧ са много – коли, отопляване на твърдо гориво и други.

 

пушек замърсяване

 

 

Мръсният въздух струва скъпо

Данни на световната здравна организация сочат, че близо 15 хиляди българи загиват ежегодно заради лошото качество на въздуха.

Фините прахови частици причиняват или влошават здравето при сърдечносъдови и белодробни заболявания. Освен това повишават риска от рак, а страната ни е на една от челните позиции по смъртност, причинена от тях.

Миналата година съдът на Европейския съюз дори ни осъди за неспазване на директива на организацията за качеството на въздуха. Тогава стана ясно, че между 2007 г. и 2014 г. страната ни не е спазвала нормите за замърсяване на въздуха.

Докога така

Civi няма да остави нещата така и пое случая на Ива.

Сигналът на нашия потребител бе обработен и оплакването бе входирано към компетентните органи, а приложението настоява за бързото решаване на случая, за да може жителите на ж.к. “Орландовци” да спят спокойно, знаейки, че здравето им не е застрашено.

За всички проблеми на града

Ако и вие се натъкнете на нередност в населеното си място, не се колебайте и сезирайте общината си чрез Civi.

Единственото, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията и в пост да прикачите снимка, адрес и кратко описание на проблема, с който сте се сблъскали.

Нашите оператори ще изготвят необходимата правна обосновка и ще изпратят оплакването до съответната община, за да живеем всички в една по-добра среда.

Няма коментари