Ето как се прави парк за 7 млн. в Стара Загора

Малко над 7 млн.лв. струва обновлението на парка „Аязмото“ в Стара Загора, но качествено ли е изпълнението, срещу което се усвоява тази крупна сума!? Въпросите  около ремонтите на емблематичния парк „Митрополит Методий Кусев“ или „Аязмото“ идват сами от сигнала, изпратен до Civi от Диньо. От снимковия материал личи в какво състояние се намират част от новите алеи и какво е качеството на изпълнение. Информацията и красноречивите кадри са входирани в община Стара Загора, която е възложител на работата и коректив по контрола й. Изпълнител на проекта е „Водстрой 98”, а парите са по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Ремонт в Стара Загора

Старозагорчани логично са притеснени за качеството на ремонтите, Общината го контролира, а изпълнителят- има време да се поправи

Парк „Митрополит Методий Кусев“ е първият градски парк от европейски тип в България. Неговото създаване започва по идея на Митрополит Методий Кусев през 1895 г. Паркът е разположен на площ от 3200 декара. През 1998 г. 60 хектара от неговата територия са обявени и вече притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“.

При ремонта на парка- внимание към детайлите!

При обновлението на култовия парк ще се работи с внимание към детайлите“обещаха при „първата копка“ изпълнител и възложител. По план ремонтите трябва да завършат за 27 дни, считано от миналия ноември. „Това е едно любимо на старозагорци място, а нашата задача е да го направим още по-любимо. Надявам се след 270 дни, когато трябва да приключим, оценката за нашата работа да бъде изключително позитивна”, посочи шефът на фирмата – изпълнител Момчил Борисов.

Инженерен гений: В Стара Загора сложиха улични лампи по средата на тротоар

Какви са гаранционните срокове в строителството?

Страните по договора за изпълнение на строителните дейности са община Стара Загора и фирмата- изпълнител. Ето какви са и гаранционните срокове, които има при всички видове обекти. В закона са установени минимални гаранционни срокове, чиято продължителност зависи от обекта на строителство.

  1. за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях – 10 г.;
  2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 г.;
  3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда – 5 г., а в агресивна среда (напр. в промишлени зони; в близост до съоръжения, които отделят вредни вещества и др.) – 3 г.;
  4. за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 – 5 г.

Коментарите са затворени.