Счупени светофари- опасни кръстовища

Система за управление на трафика, информационните табла на спирките за градски транспорт – са само част от стъпките, които София вече е изминала, за да се превърне в „умен град“. Вече над 200 кръстовища са обурудвани с контролери, които при натискане променят светофара, сигналът за колите става червен и пешеходецът може да премине. Civi обаче получава все повече снимки за счупени съоръжения, което затруднява пресичането и създава предпоставка за инциденти.

Civi получава и сигнали за счупени електронни табла в столицата. Наши потребители снимат машините, които показват, че градският транспорт пристига след 99 минути и не се променя изобщо. Това дразни софиянци особено в пиковите часове, когато всички бързат и за тях е важно да разберат кога точно ще дойде автобусът.

„Умните светофари“ пускат колите три пъти по-бързо през най-натоварените кръстовища в София. Според изчисленията на Столична Община ако преди от точка А до точка Б сме стигали за 10 минути, сегашната система за управление на трафика е намалила времето за пътуване най-малко до 7 минути. Например на кръстовището на Семинарията преди инсталирането на систмата са преминавали около 30 000 коли за 15 минути, а след ремонта автомобилите са два пъти повече. Причината е, че районът е натоварен предимно от коли и не се губи време в график за пресичане на пешеходци ако няма кой да натисне бутона.

Улици с броячи

В пътната настилка на улиците и булевардите в централната част на София вече са монтирани монтирани датчици, поставени на двеста метра един от друг и броят преминаващите колите. Идеята е светофарите да пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение и за тях зеленият сигнал да се задържа по-дълго. Така се  избягват задръстванията и отровните емисии от паленето на колите. Столична Община изчислява, че умните светофари и датчици могат да повлияят на въглеродните емисии, които да падат с около 25% всяка година. Модерната система за управление на трафика се финансира със заем от 10 млн. евро, предоствен от Европейската инвестиционна банка.

Има и недоволни

Проверка на БГНЕС показа, че на кваталните кръстовища, снабдени с „умни“ светофари има и надоволни пешеходци. По кварталите хората масово негодуват срещу новите уредби, защото, според тях, се налага да чакат много повече, а освен това времето за пресичане е твърде кратко, за да стигнат от единия край на пътното платно до другия и така масово хората са принудени да пресичат на червено.

Истината е, че „умните“ светофари нe са панацея за проблемите с трафика в София, но времето за прекосяване на града с автомобил е намалено.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана със светофарите във вашия град сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi. Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали. Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Няма коментари