Шофьорите масово не спазват ограничението на скоростта, показа МВР

Акция на МВР показа, че шофьорите масово не спазват ограничението на скоростта.

Само за първите пет часа от специализирана акция на МВР, провеждаща се в рамките на 24 часа, бяха регистрирани над 1550 нарушения на скоростните режими.

За времето от 06:00 часа до 11:00 часа в страната е имало 202 точки за контрол. За това време са установени точно 1558 случая на неспазване на правилата.

В операцията са се включили 175 служители. 301 от нарушенията са регистрирани с т. нар камери на триноги, 171 със стационарните и 1086 – с мобилните. По време на операцията са установени 35 случая на движение в населено място с над 50 км/ч.

Екипите, ангажирани в операцията, са констатирали и 84 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

За 5-те часа е имало общо 8 леки пътнотранспортни инцидента, при които са ранени трима души. За щастие, тежки инциденти и загинали хора няма.

Операцията ще продължи до 6.00 часа сутринта в утрешния ден, а от МВР напомнят, че именно високата скорост е една от основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия.

Важно е да спазваме скоростта

България е един от лидерите по брой загинали хора в следствие на катастрофи по пътища в целия Европейски съюз. Преди нас в това отношение се нарежда единствено Румъния.

Статистиката сочи, че на един милион души от населението на страната през изминалата година са загинали 96 души. За сравнение, в Швеция и Великобритания са загинали съответно по 25 и 27 пътници и шофьори на всеки един милион души от населението на страните.

Затова е важно да спазваме правилата по пътищата. Често пъти дупки, недобре поддържани пътища и слабо осветление, придружени с неспазване на пътните правила от страна на шофьорите, причиняват инциденти с фатален край.

Освен да караме с разумна скорост, е важно да бъдем и отговорни граждани. За всички проблеми, които видите по пътищата, сигнализирайтe не съответната община или АПИ.

Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.