Самоволно „присвоени“ улици във Варна

Самоволно „присвояване“ на варненски улици стана повод за сигнали в мобилното приложение Civi. Кой има право да си загради публична общинска собственост, възможно ли е това и редно ли е да се обсебват тротоари и улични платна в частна полза?

Отговори на тези въпроси, които тревожат гражданите в морската ни столица, трябва да даде Общината. Конкретни сигнали по темата вече са предоставени, придружени от богат снимков материал.

„Освен пешеходците да почнем да летим?!!!“, е анонсирал сигнала си за обсебен тротоар, заради строителство на частна сграда, Barmolino.  Случаят е от ул. „Анастасия Зелязкова“ 37 – 43. „Ами ако съм трудно подвижен, или е майка с количка.. и живеят там и им се налага всеки ден да пресичат по 20 пъти, защото някой даже като се загледам си е построил кооперацията върху тротоара…. За каква градска среда говорят не знам…. От другата страна да се връщам ли да снимам колко удобно е за преминаване.. Бизнес да има тва е по важно“ , е един от коментарите по сигнала. За много кратко време той е подкрепен от 18 души – достатъчна гаранция за това, че проблемът е сериозен.

 

Обсебени улици във Варна

Как може да се мине пеша от тук, или с детска количка!?

Може ли да си заградим улици във Варна !?

Междублоково пространство и улицата към него е заградена и превърната в частен паркинг за нуждите на част от обитателите на сградата. За този случай в Civi сигнализира Galina. Територията за обществено ползване и достъп до сградите е заградена с метални решетки, които са заключени с катинар. „Достъп до този ВИП паркинг имат определени хора. Т.нар. „паркинг“ се намира на ул. Генерал Радко Димитриев 48, зад Медицински център „Европа“, обобщава Galina. Община Варна е сезирана за случаите на обсебени обществени площи, а всички очакваме проверка на място, която да констатира дали законите са нарушени.

Наредба на Варна  забранява „обсебването“ на улици!

Най-популярният местен закон във Варна, Наредбата за обществения ред, категорично забранява „обсебването“ на публична общинска собственост и „кражбата“ на улици в частна полза. Според нормативния акт, който предвижда санкции за нарушения от 50 до 50 хил. лв., варненските улици, които са със статут на публична общинска собственост, трябва да са обезопасени и безопасни за използване от всички, а не само от определени хора. Раздел 7 на Наредбата регламентира специално оформянето и обезопасяването на строителните площадки и начина, по който се оформят с оглед безопасността на хората.

Какво се случи в Бургас по аналогичен случай:

Освобождават незаконно заградена улица в Бургас след намеса на Civi

Подай сигнал и към твоята община със Civi

Ако искаш да се включиш в решаването на проблемите около теб и твоите съседи, изтегли си мобилното приложение Civi и се включи. Общината и фирмите, които поддържат града ти, имат воля за решаване на проблемите, но не винаги могат да знаят за казуси, настъпили с техни обекти. Ако подкрепиш някой сигнал в приложението, това го прави по-силен и помага на нас и институциите да покажем, че проблемът е важен и нарушава спокойствието ни.

1 коментар

  • Иван Михайлов

    Ами някой ще каже ли за улица Илинден?МБАЛ „Света Анна“ Варна си я заградиха.Обсебиха междублоковия паркинг,заграждайки го.Направиха си го служебен.Кой им дава това право,да си заграждат улица,и да си заграбват паркинг за поне 30-40 места???