Синята зона на Варна идва през май, какво трябва да знаем

Очаква се синята зона на Варна да стане факт до края на май.

Жителите на града ще разполагат с 2603 места за паркиране в Синя зона – Център, която обхваща карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“, става ясно от прессъобщение на община Варна.

Това значително ще облекчи трафика в центъра на града, където често се паркира неправилно, показва справка в приложението Civi, което ежедневно бива „залято“ от сигнали.

Паркирането по тротоари, пред гаражи и входове трябва да остане в миналото, тъй като ще бъдат поставени специални колчета, за да бъдат обособени точно 2603-те паркоместа.

Civi често получава сигнали като този на Мирослав, в който се вижда, че шофьор е паркирал неправилно, заемайки цялото пространство на тротоар във Варна, а на пешеходците им се налага да ходят по пътното платно.

Нагледен пример за неправилно паркиране във Варна, изпратен ни от потребител Мирослав

Зоната е разделена в четири подзони, в което се очаква да няма подобни гледки като тази, на която се е натъкнал Мирослав.

Новата регуляция на паркирането ще се случи поетапно, а всички приходи от нея ще бъдат реинвестирани в изграждане и рехабилитация на тротоари и улици, и в  създаване на по-добри условия за пешеходците, майките с колички и велосипедистите, обеща кметът на града Иван Протних.

Работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа.

През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането ще бъде чрез смс, каквато е практиката в други градове, ще може да се плаща и със специално мобилно приложение или чрез плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната, които са около 100 на брой.

Карта на синята зона във Варна. Легенда: зелено – подзона 1, синьо – подзона 2, лилаво – подзона 3, розово – подзона 4

Варна е единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение. Освен това чрез мобилното приложение, шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой.

Ще има и гратисен период от 30 дни, в който служители от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ ще раздават информационни брошури и няма да бъде налагана санкция.

На територията на Синя Зона  Център, ще бъдат монтирани 10 броя зарядни станции за 20 електрически автомомобили. Електромобилите, мотори, мотопеди ще паркират безплатно.

Преференциално паркиране на автомобили ще бъде осигурено за хора с трайни увреждания, за които са предвидени 104 места.

С въвеждането на синя зона гледки като тази ще бъдат по-малко. Снимка: потребителят на Civi Илиан, който също се оплака от неправилно паркирал шофьор

Живеещите в обхвата на зоната ще паркират срещу такса – за  първи автомобил – 5 лева на месец, или 55 лева на година, за втори автомобил – 10 лева на месец или 110 лева/ годишно. Заплащането на сумата обаче не гарантира паркомясто.

За да ползват преференцията, живущите в зоната трябва да имат постоянен адрес на регистрация и автомобилът да е на името на физическо лице. Те ще имат право да паркират единствено в обхвата на една от четирите подзони, в която попада адресът им. Живущите на гранични улици между подзоните имат право да изберат в коя подзона да придобият право на паркиране.

Цените за паркиране за търговци в Синя зона  150 лева на месец или 1650 лева за 12 месеца. Цени за платено паркиране тип „Служебен абонамент“ – 350 лева на месец, или 3850 лева на година.

Снимка, изпратена на Civi от друг гражданин на Варна – Антон. На нея ясно се вижда, че шофьорът не е спазил регламента за паркиране.

Документи за издаване на разрешение за локално паркиране за живущи и търговци, ще се приемат на интернет страницата www.varnaparking.bg и в офис на ОП „Общински паркинги и синя зона“ за обслужване на граждани и фирми, находящ се на ул.“Александър Рачински“ 29. Публично ще бъде оповестено, кога започва приемането на документи.

Следващата година ще бъде въведена и Синя зона – широк център, която е с над 4500 паркоместа.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана със синята зона на Варна, както и с всички проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината. Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по казус, който ви касае, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи” и по този начин да покажете, че проблемът нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.