София: Глобите в синя и зелена зона поскъпват

Предложение за изменение на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община предвижда по-солени глоби в синя и зелена зона.

Според документа, качен за обществено обсъждане, при поставяне на скоба водачите освен 30 лв. трябва да заплатят и престоят в зоната, докато тя не бъде премахната.

Ако водачът счупи скобата и напусне мястото, където му е била поставена, ще трябва да заплати и цената, която би му струвал престоят в зоната, докато не си заплати глобата. Към тази цена ще се начисляват и допълнителни 200 лв. за повреда на скобата.

Глобата за паркиране на място, предназначено за преминаване на пешеходци, ще бъде от 50 до 200 лв., а ако паркирате на инвалидно паркомясто – 200 лв.

Предвижда се също така електромобилите да спират в синя и зелена зона безплатно безсрочно, а не както до сега – само за година.

За живеещите на територията на зоните за платено паркиране ще могат да закупуват двугодишен абонамент, но се въвежда ограничение от три коли на апартамент.

Още по темата за зоните за платено паркиране може да прочетете тук:

 

Разширяват зелената зона в София от 1 ноември

 

Едни от най-честите сигнали, които Civi получава, са за неправилно паркиране. Екипът на приложението напомня на гражданите да оставят колите си само на определените на това места, за да живеем всички в по-добра обстановка.

Ако забележите неправомерно паркирани коли и проблеми със синята и зелена зона, сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Няма коментари