157 млн. евро за горене на боклуци = 6% поевтиняване на парното

Боклуците са един от основните проблеми за всяка община. Ежедневно приложението Civi получава стотици сигнали за замърсени площи и неизвозени боклуци от всички краища на страната.

Един от градовете, за които постъпват най-много оплаквания на страниците на апликацията, която свързва граждани и общини, е столицата. Като най-голям и бързоразвиващ се град София е изправена пред предизвикателството на купищата отпадъци, които се увеличават и нарастването на броя на населението.

Сигнали като този на Darin, който се оплаква от купища боклуци в ж.к. „Изток“, са само малка част всички, постъпили на страниците на Civi.

 

Снимката показва, че недобронамерен гражданин е решил да изхвърли част от обзавеждането си директно на улицата

Потребителят пише в кратък коментар към своето оплакване: „Това вече е „Европейски съюз!“

Операторите на приложението вече се заеха със сигнала на Darin и съвсем скоро той ще бъде внесен с необходимата правна обосновка в Столична община, за да бъде решен проблемът и ж.к. „Изток“ да се превърне в по-чисто място, а всички читатели на Civi e хубаво да знаят, че София е на път да реализира нов проект за горене на отпадъци. Благодарение на него се очаква цената на парното на софиянци да падне с до 6%.

67 млн. евро кредит за горене на боклуци

София ще изтегли кредит от 67 млн. евро за инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ „София“.  Общинските съветници от ГЕРБ и част от тези на Реформаторския блок приеха предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова да се изтегли кредит от 67 млн. евро, за да бъде изградена специална инсталация за горене на отпадъци в ТЕЦ „София“.

Общата цена на съоръжението е 157 млн. евро, а бъдещият кредит ще се изплаща 19 години. Останалите пари ще получим безвъзмездно от Европа по програма „Околна среда“. Експлоатационният период на съоръжението ще бъде 26 години и се очаква парното за софиянци да поевтинее с 6%, тъй като при пускането на новата системата, част от капацитета  на работа на ТЕЦ „София“ ще бъде намален.

Според кмета Фандъкова, инсталацията е препоръчана от Европейската комисия и е добро решение за унищожаване на боклука на столицата и ще допринесе за чистотата на въздуха. Въпреки това, 16 общински съветници гласуваха против, а 6 се въздържаха.

Тя твърди, че вредните емисии ще бъдат намалени с близо 7%, а фините прахови частици – с 10%.

Не прескачайте боклука, „изчистете“ го!

Ще трябва обаче доста да почакаме, докато новата инсталация заработи. За всички проблеми с боклуците във вашето населено място, сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Повече по темата за боклуците в столицата може да прочетете тук:

Купища боклуци и недоволни съседи – решението

 

Няма коментари