София стартира план за „Зелен град“ ?

София стартира създаването на план за превръщането си в зелен град. 

Той ще бъде част от програмата за „Зелен град“ на Европейската банка за възстановяване и развитие и се очаква да бъде готов до лятото на 2019 г.

Дотогава трябва да бъде извършен стриктен анализ на околната среда в столицата, след което да бъдат изведени няколко приоритетни точки, по които общината ще работи.

Проектите ще получат безвъзмездна финансова помощ от банката, а те трябва да бъдат реализирани за срок от 5 години.

Очаква се основните приоритети да бъдат качеството на атмосферния въздух, опазване и управление на водите, рециклиране на отпадъците и изменение на климата.

В процеса по разработване на плана, предстои да бъдат провеждани широки консултации със заинтересовани страни, както и с водещите политически сили в Столичния общински съвет, които целят постигане на консенсус по последващото реализиране на проектите и гарантират устойчивост на планираните дейности, става ясно от съобщение на Столична община.

София има нужда от „зелени промени“

Блогът на приложението Civi неведнъж ви е запознал с проблемите на София относно мръсния въздух, замърсяването, нерегламентираните сметища, лошото състояние на детски площадки и други.

Екипът на апликацията ще следи темата, а дотогава сигнализирайте за всички нередности, които видите, свързани с околната среда, както и други проблеми във вашето населено място, на общината.

Най-лесният и бърз начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Още по темата

Бунище в ж.к. „Модерно предградие“ тормози граждани от години

Няма коментари