София с „втори център“ до Централна гара?

София може да има втори градски център до Централна гара, а пространството около района да придобие съвсем нова визия. Фондация организира конкурс за най-добър проект за втори център на София, който бе спечелен от студио „А и А Архитекти“. Въпреки че събитието не е обвързано със Столична община, главният архитект на София Здравко Здравков застана зад идеите за облагородяване на района, което загатва за реална възможност столицата скоро да се сдобие с нов център.

Планът предвижда пълна промяна за района около гарата – голям парк пред гарата и надлез, който минава над жп линиите. В допълнение, колите ще преминават под земята чрез подземен булевард, за който ще бъде използван и подлезът, който в момента е в много лошо състояние.  Паркингът пред гарата, както и стоянката за таксита също ще отидат под земята. Над земята пък трябва да минават само трамваи.

 

Ето така може да изглежда пространството пред Централна гара

 

Други идеи са свързани с изграждането на публични сгради като концертна зала, галерии, офиси, както паркове, алеи и други. От студиото смятат, че на мястото трябва да има много клубове, барове и нощни заведения, който да гарантират 24-часовия живот на района и да помогнат за възраждането на Северна София.

Тепърва Столична община трябва да реши дали да инвестира в проекта, за да привлече инвеститори за района. От години мястото е занемарено, подлезът пред гарата е в окаяно състояние и има нужда от ремонт.

Civi ще следи темата, а дотогава при всякакви нередности във вашето населено място сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението, което свързва граждани и общини.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора

Няма коментари