Инженерен гений: кръгово от чували с пясък

Българският инженерен гений роди необичайно кръгово кръстовище от чували с пясък в Стара Загора. Местните властимащи изумиха всички с необичайното „съоръжение“, което е разположено между „Калояновско шосе“ и ул. „Промишлена“ в града, а идеята му е да се регулира трафика, докато трае ремонта на надлеза, който свързва промишлената зона с града, разбра Civi. Макар и с чували, „пътното съоръжение“ е напълно законно по проект, а целта му е да увеличи пропускливостта на автомобилния поток, обясни комисар Илиян Илиев, началник на Охранителна полиция в ОД на МВР-Стара Загора, откъдето съвместно с Общината са взели решението за нова организация на движението в натоварения заради ремонт на жп моста участък. В продължение на една седмица движението на кръстовището бе регулирано в часовете пик – от 16 до 18 от регулировчици, а през останалото време – със светофар.

„Наблюденията ни установиха, че с регулировчиците системата не дава достатъчно добър резултат“, обясни причината да се премине към кръгова организация на движението зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов. Тя е изпълнена по проект. Въпреки че чувалите с пясък станаха повод за шеги в социалните мрежи, ефектът е почувстван от шофьорите още в първия работен ден, оправдават се от кметството. „От сутринта имаме само положителни отзиви  и коментари на „горещия телефон“ и на телефоните на служителите, които отговарят за организацията на движението“, подчертава Йордан Николов.

Кръгово по света и в Стара Загора

Кръговите кръстовища в други градове и това в …Стара Загора. Коментарът оставяме на Вас.

„Ню Джърси“ сменя чувалите с пясък на необичайното кръгово

Все пак „последната гордост“ в организацията на движението  на местната власт няма да изтрае дълго. Очаква се скоро чувалите с пясък да се сменят с ограничителна пътна система „Ню Джърси“. Съвременните й пластмасови елементи ще пристигнат до седмица и новата атракция на Стара Загора ще приключи.

Ремонт на надлез измести цялото движение на Стара Загора за 9 месеца

Цялото движение по най-натоварения булевард на Стара Загора „Патриарх Евтимий“ , по който преминават автомобилите от север на юг в Града на липите , отклонено по авариеа маршрут в следващите 9 месеца. Именно това наложи и направата на „кръговото“ с чували с пясък. Причината е в стартиращ проект за реконструкция на мостовото съоръжение, което преминава над жп коловозите в района на гарата. Целта е надлезът да стане 4 лентов /при 3 ленти в момента и реверсивно движение в различните часове на денонощието/ и по този начин да бъде облекчен трафикът.

Надлез в Стара Загора

Железопътният надлез, който се прави в момента и е причина за прекрояване на цялото движение.

Реализацията на проекта ще струва 4,3 млн лв без ДДС, срокът е 270 дни , а обществената поръчка е спечелена от „Трейс Груп холд“ АД в конкуренция с „Щрабаг“ АД и „ИСА 2000“ ЕООД. Инвестицията е по оперативната програма „Региони в растеж 2014-2020“, по която общината получи общо 52,6 милиона лева.Разширяването на надлеза е отлагано десетилетия наред  най-вече поради липса на средства , а и за да не се затруднява придвижването на автобусите, превозващи работниците в комплекса „Марица изток“. Това е третият многомилионен проект, който се изпълнява в Стара Загора в момента. Другите два са свързани с цялостната промяна визията на централната градска част и реновирането на парк „Митрополит Методи Кусев“. И трите са с продължителност от по 270 дни, заради строително-ремонтните работи са затворени едни от най-натоварените улици ,затруднен е достъпът на пешеходците до търговски обекти.

 

 

 

Няма коментари