Варненци се прибират по „офроуд“ път, строеж съсипа цяла улица

Варненци се прибират по „офроуд“ път, след като строеж съсипа цяла улица в квартал „Траката“. За това получи сигнали приложението Civi, което свързва граждани и общини.

Потребител Kristina твърди, че строежът на уличен водопровод и канализация вече близо 10 дни не позволява да се премине през ул. “Кестените”, а тя не може да стигне до дома си.

От текста към нейния сигнал разбираме, че “улицата е разкопана по безобразен начин,  не е трамбована, не е обезопасена, след дъждовете пръстта заедно с малкото останал асфалт пропадат. Дори пешеходци не могат да преминават”, пише тя.

 

 

Строежът е затворил улицата, а алтернативният маршрут за коли е в изключително лошо състояние. В допълнение с това липсват и необходимите информационни табели.

“Като обект от инженерната инфраструктура би следвало да има табела на строежа, както и временна организация на движението, която да е показана на всички засегнати от този строеж, т.е. да е общо достъпна. За този строеж няма нито едното, нито другото. Строителството на горе посочения обект противоречи на всякакви нормативни и законови разпоредби”, пише в текста си Kristina.

 

 

“Алтернативният маршрут/път е толкова лош, че бронята на колата ми остана в една от неравностите, има дупки по 30 см”, допълва тя.

Потребител Славина също се оплака от строежа:

“Улицата вече трети ден е затворена заради строежа. Живущите трябва да минават по обходен черен път, терен тип „офроуд“, за да стигнат до домовете си. За хора с ниски коли преминаването не е възможно.”

От снимките, които изпратиха потребителите на апликацията, се вижда, че пътят почти липсва, а табели за обходен маршрут наистина няма.

Сигналите са входирани до община Варна, а приложението напомня –  недопустимо е граждани да нямат достъп до своите домове по удобен начин, след като имотът им се намира в населено място.

Те са подкрепени десетки пъти, което означава само едно – проблемът притеснява много хора.

Апликацията се надява, че нередността ще бъде отстранена, а улицата възстановена и гражданите на местността ще могат безопасно да преминават пеша и с коли.

 

Ако забележите нередност

 

Ако забележите нередност, свързана с ремонтите около вас, както и за всички останали проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

Коментарите са затворени.