Умряло животно – от нехайство до садизъм (ОБНОВЕНА)

Умряло животно на плажа във Варна. За това Стефан Стоянов в мобилното приложение Civi. Ние веднага информирахме местното звено на зоополоцията, областната инспекция на МВР и РИОСВ. В очакване на отговор обаче животното продължава да се разлага на морския бряг и да бъде опасно за здравето на варненци.

 

Такива случаи във Варна не са рядкост, за съжаление. От години жителите на морската столица сигнализират за трупове на животни по улиците и плажната линия, но оплакванията от липсата на реакция не спират. Въпреки законовопредвидените мерки животните остават на публичните пространства със седмици.  „По закон е задължение на общината, съответно на ресорната й служба да извозва труповете на животни“, каза доктор Марин Маринов от РВМС пред медии.

Освен нехайството на общината проблем е, че убийството на животни се използва за вендета между враждуващи съседи. През 2009г. Варна беше център на масова „епидемия“ от натровени животни. Освен непосредствената опасност за здравето на всички, такава жестокост провокира садизъм и дава грешен пример. Според световната статистика насилието над животни води до насилие над хора, а 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни.

Гаврата с животни е подсъдима

„Който допуска проява на особена жестокост към животни от лице, което е под негов контрол, се наказва с лишаване от свобода до две година или пробация, както и с глоба от 1000 до 6000 лева“, е записано още в приетите текстове притети от народните представители още през 2011г.

За умъртвяване на животно по особено мъчителен начин законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация, както и глоба от 2 хиляди до 10 хиляди лева.

Ефективен ли е законът ?

Близо 200 са случаите за жестокост над животни, които са разследвали униформените в цялата страна през 2015 г., пише „24 часа“. 32 досъдебни производства за насилие над животни са работили столичните полицаи от януари 2015 до април 2016 г., показват данните на СДВР. Около 10 дела за насилие над четириноги е образува Софийската районна прокуратура годишно. Достатъчно ли е това?

Нека не омаловажаваме насилието над животни! Сигнализирай на Civi  за случаи на пострадали и умрели животни.

Проблемът е решен

След дълго чакане и прехвърляне на компетенциите проблемът с умрялото животно на плаж във варненско е решен. Остава обаче въпросът- трябва ли всеки път да е така?

Официално решение на Министерството на земеделието, храните и горите

Официално решение на Министерството на земеделието, храните и горите

 

Коментарите са затворени.