Варна се вмирисва, но плаща 61 млн. за сметоизвозване

Варна заприлича на сметище и се вмирисва, независимо, че за сметосъбиране и сметоизвозване се дават 61 млн. лв. без ДДС. Десетки сигнали в мобилното приложение Civi за претъпкани и преливащи съдове за смет бяха входирани в Общината само за последната седмица от нашия контактен център.

От тях е видно, че първият за годината сериозен снеговалеж, е в състояние да блокира тотално чистота на града. Дали ще има санкции за неизпълнение на договорите им или не – зависи от възложителя, а именно община Варна. Фирмите, които чистят града са две. “ЗМБГ” АД – София  обслужва районите “Одесос” и “Приморски”. В “Младост”, “Владислалвово”, “Аспарухово” и Звездица пък  чисти “Консорциум Варна 1” ДЗЗД Варна.

Варна се вмирисва!?

Едни от първите сигнали за препълнени контейнери са от т.нар. „Цветен квартал“. Ако се съди по разпилените по улиците с имена на цветя отпадъци от преливащите съдове, едва ли варненци са в „цветно“ настроение. Иво е алармирал в Civi за непочистените контейнери, които вмирисват Варна.

 

Боклуци Варна

Снегът се стопи, но Варна изглежда така.

 

Един от сигналите за този район е и от Александър, който пресъздава фрапиращата ситуация от ул. „Карамфил“ навръх Националният празник на страната – 3 март. За плуващата в боклуци и намираща се в съседство ул. „Роза“ алармира Tseco.

Tseco е изпратил сигнал и за състоянието на друга близка улица – „Тинтява“. Районът не е бил качествено почистен от незначителното количество сняг и немърливостта е направила квартала непристъпен за сметоизвозващите машини. Варненци даже и не искат да си помислят какво би станало с града им, ако валежите са по-обилни.

Микросметища, заради неизхвърлени боклуци, са образувани и в район „Одесос“, който също се вмирисва. Няколко сигнала до Civi за тях е изплатила Varna. Единият от тях е за ул. „Кракра“, а другият е за самия център и ул. „Константин Доганов“.

 

Боклуци в центъра на Варна.

Даже центърът на града е заприличал на бунище.

По договор – сметта се изхвърля всеки ден!

Според договора за сметоизвозването за 61 млн.без ДДС , контейнерите в града се изхвърлят и почистват ежедневно и не би трябвало Варна да се вмирисва. Само в някои второстепенни участъци е въведен режим за извозване – през ден или два. Със заповед №3660 на кмета на Варна Иван Портних от октомври 2017 г. са определени районите за събиране на отпадъците на града и честотата за сметоизвозването. Дали фирмите, които прибират милионите за това, се справят добре или не – варненци и общинарите лесно могат да преценят. А  дали ще има санкции за тях, зависи единствено от кмета Иван Портних.

 

Заповед на Иван Портних

Заповедта на кмета на Варна, според която съдовете трябва да се изхвърлят ежедневно.

Коментарите са затворени.