Варна: скоби и глоби за неправилно паркиране в синя зона

Civi получи над 1 000 сигнала за неправилно паркиране във Варна. Оказва се, че проблемът с неправилното паркиране е критичен за варненци особено в разгара на туристическия сезон, когато колите са много повече и липсата на паркоместа е още по-осезаема.

Екипи от 16 инспектори на общинската дирекция „Паркинги и синя зона“ във Варна поставят скоби на колите, чиито собствениците не са изпратили SMS или не са маркирали талон за престой. Такива талони се продават в обозначени със специален стикер в централната част на морската столица магазини.

карта на платените зони за паркиране във Варна

Глоба, скоба и наказателен паркинг

Припомняме, че в неделя- 12.08 изтече гратисният период, който община Варна даде на шофьорите, за да се адаптират към промените. До вчера те можеха да паркират в Синя зона без да плащат, стига да спазват маркировката. От понеделник обаче, за нарушителите има предвидени глоби в размер на 20 лв. и поставяне на скоби. За нарушителите, които не са платили санкцията до края на работния ден в понеделник 19:00 има и допълнителна „изненада“. Автомобилът им ще бъде репатриран, което ще оскъпи глобата със стойността на репатрирането и наказателния паркинг.

3 часа престой в Сина зона

Важно е да не се забравя, че паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период електронната система автомати1но отказва достъп и опити за плащания за същия регистрационен номер. Това условие принуждава шофьорите да преместят автомобилите извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. Цената е 1 лв. на час.

Още по темата:

Синята зона на Варна идва през май, какво трябва да знаем

Няма коментари