Във Велико Търново – тирове срещу хора, кой ще надделее?

Тежки тирове смущават спокойствието на жителите и гостите на Велико Търново. Подобни  машини нямат място в областния център, който е и сред най-масовите туристически дестинации. Ето какво се случва в действителност обаче.

Сигнал за това, че един от големите местни квартали се е превърнал в паркинг за тежки камиони, изпрати до Civi гражданин, който е избрал красноречивия псевдоним „Недоволен“. Той нагледно показва как на обществения паркинг на ул. „Моско Москов“ в кв. „Картала“, в близост до детска градина и множество големи магазини е паркиран тир.

 

Тирове срещу хора във Велико Търново

Подобно спиране на тежки камиони на автобусна спирка и в чертите на града е забранено

 

Машината престоява само на броени метри от най-голямата автобусна спирка в района, а подобно паркиране е незаконно. Сигналът на Недоволен е подкрепен за кратко от 10 други великотърновци.

Да бе, този е голям тарикат! Когато камиона го няма, кофите стоят на средата на улицата..„, пък е написал като коментар към него Николай. От думите му личи, че явно става въпрос за рецидив. Паркирана напук на Закона за движението по пътищата и общинските разпоредби, тежката машина възпрепятства и сметосъбирането и сметоизвозването на града, тъй като е заела даже мястото на контейнерите. По тази причина операторите са принудени да ги оставят по средата на паркинга.

Тирове в града и сред хората – недопустимо!

Сигналът в Civi бе препратен до полицията и общината. По случая се задейства първо Регионалната дирекция на МВР. Органите на реда от Велико Търново ни изпратиха официален отговор, че за да бъде наложено административно наказание е необходимо до 30.03.2018 г. авторът на сигнала  да се яви като свидетел. Лично негово е решението дали да свидетелства или не. За съжаление в България налагането на административна санкция на неправомерно паркиралите, ако не бъде установено на място по време на нарушението, изисква лично свидетелстване.

 

велико търново сигнал

Община Велико Търново също има своя наредба, която регламентира категорично това, че тирове нямат място в града. Става дума за Наредбата за обществения ред и сигурността, която също е нарушена в случая. Според Чл. 34  от нея  се казва, че се: Забранява паркирането и домуването на МПС, на ремъркета и полуремъркета с тонаж над 3,5 тона и на автобуси с повече от 11 места в кварталите на града. Сигналът е входиран и за реакция до кмета Даниел Панов, от който също очакваме намеса.

 

Тирове във Велико Търново

Тирове в града – Нарушени са множество нормативни актове

Граждански контрол

Безплатен контактeн център към Civi за град Велико Търново обслужва всички сигнали на граждани и ги пренасочва към отговорните институции. Ако и вие искате да сигнализирате за проблем, но нямате време да се занимавате с процедури в община Велико Търново, подайте сигнал през безплатното мобилно приложение Civi.

Няма коментари