Велико Търново срещу изпочупените улични телефони!

Изпочупени и неработещи от години улични телефони, от които стърчат опасни и режещи елементи загрозяват Велико Търново. Устройствата отдавна са изоставени на произвола и никой не ги използва. Същевременно  стотиците кабинки са разположени навсякъде из града и се натрапват с лошата си визия. За проблема, който засяга и много други български градове в Мобилното приложение Civi алармира sparta. „Не е ли време вече тези неизползваеми улични телефони да бъдат премахнати, при все че никой не ги ползва, заемат твърде много място и тротоарите така или иначе биват подменяни към момента? Дори и малките деца вече имат мобилни телефони„, е написал в коментар към него той, а подкрепа по темата са изразили 11 човека.

Информацията и снимковият материал са предоставени на община Велико Търново за реакция, тъй като грозните и опасните за преминаващи край тях устройства са разположени изключително на територии публична общинска собственост. От кметството в старата столица информираха, че ще изготвят предписания на собственика на кабинките – БТК и те или трябва да бъдат оправени, или демонтирани. Ако нареждането на общината не бъде изпълнено кабинките могат да бъдат премахнати принудително, а собственикът им да понесе солидни глоби. Развръзката зависи единствено от волята на местната администрация.

Улични телефони Велико Търново

Уличните телефони из Велико Търново не само не работят от години и са неприятна гледка, но са и опасни, заради стърчащите елементи от конструкциите, а в тях гнезда вият оси и стършели.

Уличните телефони стоят…по принуда !

Според лиценза за национален оператор, който има БТК, компанията е длъжна да осигури комуникация на цялото население и да поддържа поне по 2 улични телефона на 1000 души. Тъй като дейността е нерентабилна и никой не си дава зор да оправя счупените кабини, а просто собственикът чака да минава време и проформа да изпълнява задълженията си, показа наша проверка. Уличните телефони са обречени да изчезнат. Някогашното удобство за гражданите, каквото са представлявали уличните телефони, днес е актуално за тях колкото външна тоалетна на елитен хотел – при над 100% проникване на GSM услуги използването на фонокарти е по-скоро изключение. Българите вече не ползват оранжевите и сините апарати на „Булфон“ и „Мобика“.

 

Няма коментари